Agenda strategică și orientările politice
Comisarii europeni și deputații europeni sunt numiți și respectiv aleși pentru o perioadă de 5 ani. Înainte de începerea fiecărei noi legislaturi, șefii de stat sau de guvern din toate statele membre se reunesc în cadrul Consiliului European pentru a stabili prioritățile politice oficiale ale UE pentru următorii 5 ani.
Împreună, aceste priorități alcătuiesc agenda strategică a UE, care ghidează instituțiile UE și definește modalități de realizare a acestor priorități. Instituțiile UE și guvernele statelor membre colaborează pentru a le implementa.
Agenda strategică ghidează și prioritățile Comisiei pe parcursul mandatului său, priorități definite de candidatul la postul de președinte al Comisiei în orientările sale politice. Prioritățile identifică în linii mari principalele politici și etape pe care Comisia intenționează să le parcurgă pentru a-și îndeplini obiectivele.
După ce sunt stabilite de candidatul la funcția de președinte, prioritățile Comisiei sunt:
- prezentate în sesiunea plenară a Parlamentului European
- transformate în declarații de misiune adresate fiecărui candidat la postul de comisar și prezentate comisiei competente din cadrul Parlamentului.
La rândul lor, aceste orientări politice constituie baza programului anual de lucru al Comisiei, care stabilește inițiativele menite să concretizeze prioritățile în următoarele 12 luni.
Elaborarea programului de lucru demarează odată cu discursul anual rostit de președintele Comisiei în sesiunea plenară a Parlamentului European (cunoscut drept „discursul privind starea Uniunii”) și cu scrisoarea de intenție care însoțește discursul.
Astfel se lansează o rundă de discuții cu Parlamentul și Consiliul UE cu privire la prioritățile pentru anul următor. În același timp, Comisia ia la cunoștință punctele de vedere ale Comitetului European al Regiunilor și ale Comitetului Economic și Social European.
După adoptarea programului de lucru al Comisiei, Comisia, Parlamentul și Consiliul emit o declarație comună privind prioritățile UE pentru anul următor. Astfel se poate acționa rapid și se garantează că se va pune accent politic pe îndeplinirea respectivelor priorități.
Pentru a permite planificarea pe termen mai lung, cele 3 instituții ale UE adoptă, de asemenea, declarații comune anuale privind prioritățile legislative pentru anul următor (în cursul mandatului de cinci ani).
Infografic – Cum se stabilesc prioritățile
Alte priorități
Pe lângă prioritățile de mai sus, celelalte instituții ale UE își stabilesc adesea propriile priorități care să le reflecte punctele de vedere.
Președinția Consiliului Uniunii Europene
Fiecare țară a Uniunii asigură, pe rând, timp de 6 luni, președinția Consiliului UE. În acest rol, acționează ca mediator imparțial, impulsionând discuțiile despre legislația UE desfășurate între toate țările UE în cadrul Consiliului.
Fiecare președinție își identifică propriile priorități, care sunt determinate de actualitatea europeană și au ca obiectiv general consolidarea UE și promovarea valorilor acesteia.
Mai multe despre prioritățile președinției actuale a UE
Parlamentul European - Grupuri politice
Marea majoritate a celor 720 de deputați europeni aparțin unuia dintre cele 8 grupuri politice actuale, cu organizare pe partide și nu pe naționalități. Fiecare grup politic își stabilește propriile priorități, care reflectă problemele pe care alegătorii le consideră esențiale.
Înainte de fiecare vot în plen, grupurile politice examinează rapoartele elaborate de comisiile parlamentare și depun amendamente la acestea. Poziția adoptată de grupul politic urmează discuțiilor din cadrul grupului. Niciun deputat nu poate fi obligat să voteze într-un anumit mod.