Gå direkt till innehållet

Inför eurons införande i januari 2002 utformades sju sedlar och åtta mynt. Sedlarna har samma design i alla euroländerna. Mynten är däremot nationella – de har en gemensam sida och ett motiv från det egna landet på den andra sidan.

Sedlar i Europaserien införs steg för steg under flera år. Under ledning av Europeiska centralbanken (ECB) och de nationella centralbankerna har sedlarna fått bättre säkerhetsdetaljer och en ny design med ett porträtt av Europa, en gestalt i den grekiska mytologin.

Symbol

Europeiska rådet valde namnet ”euro” på sitt möte i Madrid 1995.

Symbolen ”€” bygger på den grekiska bokstaven epsilon (Є) och syftar på den första bokstaven i “Europa”. De två parallella strecken symboliserar stabilitet.

ISO-koden för euron är EUR. Den används när man hänvisar till belopp i euro utan att använda eurosymbolen.

Upphovsrätt till symbolen

Europeiska gemenskapen, företrädd av Europeiska kommissionen, har upphovsrätten till eurosymbolen. Men i vissa fall har EU:s immaterialrättsmyndighet gått med på att registrera vissa logotyper som innehåller eurosymbolen. Det gäller när de är tillräckligt nyskapande och skiljer sig från den officiella eurosymbolen.

Regler

  • Namnet ska vara det samma på alla EU-språk – ”euro”, men med beaktande av olika alfabet. Det gäller för EU:s juridiska texter. ”ευρώ” är euro med det grekiska alfabetet och ”евро” med kyrillisk teckenuppsättning.
  • Pluralformer är tillåtna under förutsättning att de inte ändrar ”eur“-stammen.
  • Annan stavning är tillåten i texter som inte är juridiska EU-texter, t.ex. nationell lagstiftning.
  • 24 AUGUSTI 2020
Så stavas ”euro” och “cent” på EU-språken (60.18 KB)

Ladda ner en komprimerad bild med ritning i jpg-format:

  • 10 JANUARI 2022
Eurosymbolen