Direct la conținutul principal

La prima emitere, în ianuarie 2002, au fost concepute 7 bancnote și 8 monede. Bancnotele au aceleași modele în toate țările din zona euro. Monedele au un motiv comun pe una dintre fețe și unul specific fiecărei țări pe cealaltă.

De-a lungul anilor, s-au introdus treptat bancnote din seria „Europa”. Realizate sub responsabilitatea Băncii Centrale Europene (BCE) și a băncilor centrale naționale (BCN), aceste bancnote prezintă elemente de siguranță consolidate și un nou model, ilustrând personajul mitologic Europa.

Simbol

Denumirea „euro” a fost aleasă în 1995 la o reuniune a Consiliului European desfășurată la Madrid.

Simbolul euro (€) a fost inspirat de litera greacă epsilon (Є) și de prima literă a cuvântului „Europa”. Cele două linii paralele simbolizează stabilitatea.

Codul ISO pentru moneda euro este EUR. Acesta se utilizează atunci când se face referire la sume în euro fără a utiliza simbolul.

Drepturile de autor pentru simbol

Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, deține drepturile de autor pentru simbolul euro. În unele cazuri, Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (mărci, desene și modele industriale) a convenit totuși să înregistreze anumite logouri care conțin simbolul euro. Condiția este ca acestea să fie suficient de creative și diferite față de simbolul oficial al monedei euro.

Reguli

  • Denumirea trebuie să fie aceeași în toate limbile oficiale ale UE – „euro” (cu variațiunile aferente alfabetelor diferite). Acest lucru este valabil și pentru textele juridice ale UE. Euro este „ευρώ” în alfabetul grecesc și „евро” în alfabetul chirilic.
  • Formele de plural sunt acceptate atâta timp cât nu schimbă rădăcina „eur”.
  • Alte forme sunt acceptate în texte juridice care nu țin de UE, cum ar fi în legislația națională.
24 AUGUST 2020
Lista formelor standard ale cuvintelor „euro” și „cent” în limbile UE (60.18 KB)

Descărcați simbolul cu detalii tehnice, în format jpg comprimat:

10 IANUARIE 2022
Simbolul euro