Direct naar de inhoud

Voor de invoering van de euro in januari 2002 werden er zeven bankbiljetten en acht munten ontworpen. De bankbiljetten zijn in alle landen van de eurozone identiek. Van de munten is één zijde steeds hetzelfde, maar verschilt de andere zijde van land tot land.

Geleidelijk worden de oorspronkelijke bankbiljetten vervangen door de Europareeks. Onder de verantwoordelijkheid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken zijn de echtheidskenmerken verbeterd. Ook het ontwerp is vernieuwd: er staat nu een portret op van Europa, een prinses uit de Griekse mythologie.

Symbool

De naam "euro" is in 1995 gekozen op een bijeenkomst van de Europese Raad in Madrid.

Het euroteken (€) is de Griekse letter epsilon (Є), de eerste letter van het Griekse woord voor "Europa", waarin het horizontale streepje is vervangen door twee parallelle lijnen die voor stabiliteit staan.

De ISO-code voor de euro is EUR. Deze kan in plaats van het euroteken worden gebruikt voor bedragen in euro.

Auteursrecht op het euroteken

De Europese Gemeenschap, vertegenwoordigd door de Europese Commissie, bezit het auteursrecht op het euroteken. Desondanks heeft het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO) bepaalde logo's waarin het euroteken voorkomt, geregistreerd, maar alleen wanneer zij creatief genoeg waren en voldoende van het officiële euroteken verschilden.

Regels

  • De gemeenschappelijke munt heeft in alle EU-talen dezelfde naam, de "euro", zij het dat rekening wordt gehouden met de verschillen in alfabet, met name in de EU-wetgeving. In het Grieks schrijft men daarom "ευρώ”, en in het cyrillisch "евро".
  • Meervoud is toegestaan, zolang de stam maar "eur" niet verandert.
  • Een andere spelling is toegestaan in juridische teksten die niet van de EU zijn, bijvoorbeeld in nationale wetgeving.
24 AUGUSTUS 2020
Lijst van standaardspellingen van 'euro' en 'cent' in EU-talen (60.18 KB)
Nederlands
(60.18 KB - PDF)
Downloaden

Een gecomprimeerd beeld in jpg-formaat met constructielijnen:

10 JANUARI 2022
Euroteken
Nederlands
(107.86 KB - ZIP)
Downloaden