Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2020 έως σήμερα

Ιανουάριος 2020 — Κοινή αντίδραση της ΕΕ στη νόσο COVID-19

Η πανδημία COVID-19 προκαλεί σοβαρότατη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας και οικονομική επιβράδυνση. Η ΕΕ και οι χώρες μέλη της συνεργάζονται για την υποστήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, την ανάσχεση της διασποράς του ιού και την εξασφάλιση εμβολίων για τους ανθρώπους στην ΕΕ και πέραν αυτής. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν επί της μεγαλύτερης δέσμης κινήτρων που χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη, καθώς η ΕΕ εργάζεται για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

31 Ιανουαρίου 2020 — το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ μετά από 47 χρόνια που ήταν μέλος, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του με την ΕΕ.

Σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο

Απρίλιος 2021 — Έναρξη της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης

Η ΕΕ εγκαινιάζει την ετήσια Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης το 2021. Η άνευ προηγουμένου άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας προσφέρει στους πολίτες της ΕΕ μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ. 

Φεβρουάριος 2022 — Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία

Η ΕΕ και οι διεθνείς εταίροι της καταδικάζουν απερίφραστα τον αδικαιολόγητο και απρόκλητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Η ΕΕ εγκρίνει σειρά σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και παρέχει οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία.