Skip to main content

Istoria Uniunii Europene în perioada 2020-prezent

Ianuarie 2020 – Răspunsul comun al UE la COVID-19

Pandemia de COVID-19 declanșează o urgență majoră de sănătate publică și o încetinire economică. UE și țările sale membre colaborează pentru a sprijini sistemele de sănătate, pentru a limita răspândirea virusului și pentru a asigura vaccinuri pentru populația din UE și din afara sa. Liderii UE convin asupra celui mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată din bugetul UE orientat în special către redresarea verde și digitală, pe măsură ce UE acționează în direcția atingerii neutralității climatice până în 2050.

31 ianuarie 2020 – Regatul Unit părăsește UE

Regatul Unit părăsește UE după 47 ani de la aderare, deschizând un nou capitol în relațiile sale cu UE.

Relațiile cu Regatul Unit

Aprilie 2021 – Lansarea Conferinței privind viitorul Europei

În 2021, UE lansează Conferința privind viitorul Europei, care a durat un an. Exercițiul fără precedent al democrației participative le oferă cetățenilor UE o ocazie unică de a-și exprima punctul de vedere și de a contribui la conturarea viitorului UE. 

Februarie 2022 – Rusia invadează Ucraina

UE și partenerii săi internaționali condamnă cu fermitate războiul de agresiune nejustificat și neprovocat al Rusiei. UE adoptă o serie de sancțiuni aspre împotriva Rusiei și oferă Ucrainei asistență financiară, umanitară, militară și de altă natură.