Направо към основното съдържание

Историята на Европейския съюз от 2020 г. до днес

Януари 2020 г. — Общи мерки на ЕС в отговор на COVID-19

Пандемията от COVID-19 предизвиква сериозна извънредна ситуация в областта на общественото здраве и икономически спад. ЕС и неговите държави членки работят заедно за подпомагане на здравните системи, ограничаване на разпространението на вируса и осигуряване на ваксини за хората в ЕС и извън него. Лидерите от ЕС постигат съгласие по най-големия пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС, с акцент върху екологичното и цифровото възстановяване, тъй като ЕС работи за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г.

31 януари 2020 г. — Обединеното кралство напуска ЕС

Обединеното кралство напуска ЕС след 47 години членство, като отваря нова глава в отношенията си със Съюза.

Отношения с Обединеното кралство

Април 2021 г. — Начало на Конференцията за бъдещето на Европа

През 2021 г. ЕС даде начало на едногодишната Конференция за бъдещето на Европа. Безпрецедентната проява в областта на демокрацията на участието предлага на гражданите на ЕС уникална възможност да изразят мнението си и да помогнат за оформянето на бъдещето на Съюза. 

Февруари 2022 г. — Русия нахлува в Украйна

ЕС и неговите международни партньори категорично осъждат необоснованата и непровокирана агресивна война на Русия. ЕС приема редица тежки санкции срещу Русия и предоставя финансова, хуманитарна, военна и друга помощ на Украйна.