Ugrás a fő tartalomra

Az Európai Unió története – 2020-tól a jelenig

2020. január – Közös uniós válaszintézkedések a Covid19-járványra

A koronavírus-világjárvány súlyos népegészségügyi vészhelyzetet és gazdasági lassulást idéz elő. Az EU és tagállamai együttműködnek egymással, hogy segítsék az egészségügyi rendszerek működését, megfékezzék a vírus terjedését, és elérhetővé tegyék a védőoltásokat az EU-ban és az EU-n kívül is. Az uniós országok elfogadják az uniós költségvetésből valaha finanszírozott legnagyobb ösztönző csomagot. Az intézkedések középpontjában a zöld és digitális helyreállítás áll, mivel az EU arra törekszik, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon.

2020. január 31. – Az Egyesült Királyság kilép az EU-ból

Az Egyesült Királyság 47 év tagság után kilép az Európai Unióból, ami új fejezetet nyit az EU-hoz fűződő kapcsolataiban.

Kapcsolatok az Egyesült Királysággal

2021. április – Az Európa jövőjéről szóló konferencia kezdete

Az EU a részvételi demokrácia jegyében 2021-ben egyéves konferenciát kezdeményez Európa jövőjéről. Az egyedülálló alkalom lehetőséget kínál az uniós polgároknak, hogy elmondják véleményüket és hozzájáruljanak az EU jövőjének alakításához. 

2022. február – Oroszország megtámadja Ukrajnát

Az EU és nemzetközi partnerei határozottan elítélik Oroszország indokolatlan és provokáció nélkül indított agresszív háborúját. Az EU egy sor súlyos szankciót fogad el Oroszországgal szemben, és pénzügyi, humanitárius, katonai és egyéb segítséget nyújt Ukrajnának.