Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζόζεφ Μπες ήταν ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών μέσω οικονομικών και πολιτικών εταιρικών σχέσεων, όπως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Είχε ήδη διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της τελωνειακής ένωσης της Μπενελούξ μεταξύ των εξόριστων κυβερνήσεων του Λουξεμβούργου —μέλος της οποίας ήταν και ο ίδιος—, του Βελγίου και των Κάτω Χωρών το 1944.
Ζωή και ορόσημα
Εκτός από την πρόληψη μιας ακόμη καταστροφικής σύγκρουσης, όπως ήταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μπες πίστευε επίσης πως η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα ήταν ευκαιρία για τη μικρή χώρα του να αφήσει το στίγμα της σε μια νέα Ευρώπη. Πίστευε ακόμα, όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί της εποχής του, ότι οι στενές σχέσεις και οι συνεκτικοί δεσμοί δεν θα άφηναν την Ευρώπη να διχαστεί ξανά.
Ένα όραμα για την Ευρώπη
Τον Ιούνιο του 1955 ο Ζόζεφ Μπες προέδρευσε της διάσκεψης της Μεσσήνης, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ο πρόδρομος της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάσκεψη αυτή επικεντρώθηκε σε μνημόνιο που υπέβαλαν οι τρεις χώρες της Μπενελούξ, μεταξύ των οποίων και ο Μπες ως εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου.
Ο Ζόζεφ Μπες σε ομιλία του στο Στρασβούργο το 1968
Ομιλία του Γιόζεφ Μπεχ στο Στρασβούργο το 1968
Γιατί στ΄αλήθεια θελήσαμε να ξεκινήσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα την επαύριον του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου; Διότι πιστεύαμε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη για να γίνει δυνατή, στο νέο αυτό πλαίσιο, η συμφιλίωση Γαλλίας και Γερμανίας.
Και διαπιστώνουμε ότι, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, που ήταν πολύ σημαντικός δεδομένου ότι από αυτόν εξαρτιόταν η ειρήνη στην Ευρώπη, δημιουργήσαμε την ευρωπαϊκή ιδέα, που αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και κινητήρια δύναμη στον αγώνα για μια ενωμένη Ευρώπη.
Εκδόσεις
Μάθετε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Ζόζεφ Μπες, και για τη συμβολή του στο ευρωπαϊκό εγχείρημα