Luxembourgs udenrigsminister Joseph Bech var fast overbevist om idéen om at samle nabolandene i økonomiske og politiske partnerskaber såsom Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. Han havde allerede medvirket til oprettelsen af Benelux-toldunionen mellem Belgiens, Hollands og Luxembourgs eksilregeringer i 1944. Selv var han medlem af Luxembourgs eksilregering.
Liv og samtid
Ud over ønsket om at forhindre endnu en altødelæggende konflikt som anden verdenskrig så Joseph Bech også oprettelsen af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab som en mulighed for, at hans lille land kunne sætte sit aftryk på et nyt Europa. Han mente, som mange andre politikere på den tid, at tætte forbindelser og forpligtende bånd ville forhindre Europa i at ødelægge sig selv igen.
En vision for Europa
I juni 1955 ledte Joseph Bech Messina-konferencen, som senere førte til Romtraktaten, der dannede grundlaget for Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, forløberen for vore dages EU. Konferencens fokus var et memorandum udstedt af de tre Benelux-lande, herunder Joseph Bech som repræsentant for Luxembourg.
Joseph Bech på talerstolen i Strasbourg i 1968
Joseph Bech taler i Strasbourg i 1968
Hvorfor ville vi egentlig skabe Europa i kølvandet på anden verdenskrig? Vi mente, at det var absolut nødvendigt at skabe et nyt Europa, så vi på denne nye baggrund kunne få forsoning mellem Frankrig og Tyskland.
Nu kan vi slå fast, at på dette område – som er meget vigtigt, fordi freden i Europa afhænger af det – er der skabt en europæisk bevidsthed, og dermed har vi nået en milepæl på vejen mod et forenet Europa.