
Ministrul luxemburghez al afacerilor externe, Joseph Bech, credea cu tărie în capacitatea de colaborare a țărilor vecine în cadrul parteneriatelor economice și politice precum Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. În 1944, jucase deja un rol de prim plan în formarea uniunii vamale Benelux între guvernele belgian, olandez și luxemburghez (din care a făcut parte) în exil.
Astăzi, frumoasa idee a unei Europe unite – care până de curând era considerată utopică – nu mai este o aspirație, ci o idee care se concretizează.
Viața și cariera
Pe lângă evitarea unui alt conflict devastator precum al Doilea Război Mondial, Joseph Bech vedea în crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului și o oportunitate pentru ca țara sa mică să obțină o recunoaștere în noua Europă. La fel ca mulți politicieni ai vremii, el credea că relațiile apropiate și legăturile strânse nu vor mai permite destrămarea Europei.
O viziune pentru Europa
În iunie 1955, Joseph Bech a prezidat conferința de la Messina, care a condus ulterior la semnarea Tratatului de la Roma și la nașterea Comunității Economice Europene, predecesoarea Uniunii Europene de astăzi. Conferința s-a axat pe un memorandum prezentat de cele trei țări ale Benelux-ului, inclusiv de Bech, în calitate de reprezentant al Luxemburgului.
Discurs pronunțat de Joseph Bech la Strasbourg, în 1968
Joseph Bech - 1968, Strasbourg
De ce am vrut, de fapt, să lansăm proiectul european, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial? Am crezut că avem neapărată nevoie de o Europă nouă, în care Franţa şi Germania să se poată reconcilia.
Şi constatăm că, cel puţin în acest domeniu, care este unul esenţial pentru că de el depinde pacea în Europa, am creat ideea europeană şi astfel, unul dintre obiectivele luptei pentru o Europă unită a fost atins.
Publicații
Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Joseph Bech la proiectul european