Winston Churchill, fostul prim-ministru britanic care a raliat o națiune sub bombardamente, a fost un susținător al ideii de integrare europeană și unul dintre primii care au făcut apel la formarea „Statelor Unite ale Europei”.
Viața și cariera
Când te gândești la Winston Churchill, primul lucru care îți vine în minte este imaginea unei personalități impunătoare care arată semnul victoriei în timp ce pufăie dintr-un trabuc. Această reprezentare populară nu este decât una din fațetele fostului ofițer, reporter de război și prim-ministru britanic. Churchill a fost unul dintre numeroșii lideri pe care războiul i-a convins că doar o Europă unită poate garanta pacea.
O viziune pentru Europa
În discursul pe care l-a pronunțat în 1946 la Zürich, Churchill îi îndemna pe cetățenii europeni să întoarcă spatele ororilor din trecut și să privească spre viitor. El a declarat că Europa nu își poate permite să continue într-o atmosferă de ură și răzbunare legată de rănile trecutului. Pentru Churchill, primul pas în recrearea „familiei europene” bazate pe justiție, indulgență și libertate, era construirea unor „State Unite ale Europei”. „Doar în acest fel sute de milioane de truditori vor putea să-și recâștige micile bucurii și speranțe pentru care viața merită trăită”.
Discursul pronunțat de Winston Churchill pe 19 septembrie 1946, la Zürich.
Winston Churchill - 19 septembrie 1946, Zürich
… trebuie să recreăm familia europeană într-o structură regională, care s-ar putea numi Statele Unite ale Europei, iar primul pas concret va fi crearea unui Consiliu al Europei. Chiar dacă, la început, este posibil ca nu toate statele Europei să fie dispuse sau capabile să adere la Uniune, trebuie, cu toate acestea, să le reunim pe cele care vor şi pe cele care pot.
Publicații
Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Winston Churchill la proiectul european