Skip to main content

Európa kulturális örökségének és sokszínűségének megőrzése

Az EU azon munkálkodik, hogy megőrizze Európa közös kulturális örökségét, és támogassa a művészeteket és a kreatív ágazatokat Európában. Az EU külön kezdeményezéseket indít útjukra abból a célból, hogy Európa élénk és sokszínű kultúráját mindenki számára hozzáférhetővé tegye. E kezdeményezések egyik sikeres példája a kulturális örökség európai éve.

Számos uniós szakpolitikának van kulturális komponense. Ezek között említhetjük az oktatási, kutatási és szociálpolitikát, valamint a regionális fejlesztést és a külkapcsolatokat. Ma, az interaktív és globalizált világ korában az alkotói tevékenység és a kultúra népszerűsítése nem választható el a média és digitális technológia világától. Az EU szakpolitikai együttműködést szorgalmaz a kultúra területén a tagállami kormányok között, illetve nemzetközi szervezetekkel is.

Az EU a Kreatív Európa program révén támogatja az európai filmművészetet, de más művészeteket és kreatív ágazatokat is, hogy ezáltal munkahelyeket és növekedést teremtsen Európában, valamint utat nyisson új nemzetközi lehetőségek, piacok és közönségcsoportok felé.

Az EU minden évben két várost kijelöl Európa kulturális fővárosának: ez fellendíti a helyi gazdaságot, és reflektorfénybe állítja a helyi művészeket és az adott városok egyedi kulturális gazdagságát.

Az EU ezenkívül az év során filmfesztiválok, kulturális kiállítások, koncertek, konferenciák, művészeti díjak és kitüntetések szervezőivel is partnerséget köt Európa-szerte.