Direct naar de inhoud

Cultureel erfgoed en culturele diversiteit in Europa

De EU zet zich in voor het behoud van het gezamenlijke culturele erfgoed van Europa, en ondersteunt en stimuleert de kunsten en de creatieve sector in Europa. Initiatieven zoals het Europees Jaar van het cultureel erfgoed maken deze dynamische en gevarieerde cultuur voor iedereen toegankelijk.

Veel EU-beleidsterreinen hebben te maken met cultuur: onderwijs, onderzoek, sociaal beleid, regionale ontwikkeling en externe betrekkingen. Ook media en digitale technologieën zijn belangrijk voor het creëren en bevorderen van cultuur in de huidige interactieve en geglobaliseerde wereld. De EU stimuleert de culturele samenwerking tussen nationale regeringen onderling en met internationale organisaties.

Via Creatief Europa steunt de EU de Europese film, de kunsten en de creatieve sector om Europese banen en groei te creëren, en te zorgen voor nieuwe internationale kansen, markten en doelgroepen.

Elk jaar worden twee Europese steden gekozen als culturele hoofdstad van Europa. Dat geeft een extra impuls aan de lokale economie en vestigt de aandacht op de plaatselijke kunstenaars en de unieke culturele rijkdom van elke stad.

De EU ondersteunt ook filmfestivals, tentoonstellingen, concerten, conferenties, artistieke prijzen en onderscheidingen in heel Europa, het hele jaar door.