Skip to main content

Celebrarea patrimoniului cultural și a diversității culturale a Europei

UE face eforturi să conserve patrimoniul cultural comun al Europei și să sprijine și să promoveze artele și industriile creative din Europa. Inițiativele precum Anul european al patrimoniului cultural sunt menite să faciliteze accesul tuturor la această cultură dinamică și diversă.

Componentele culturale sunt integrate în numeroase politici ale UE, printre care educația, cercetarea, politica socială, dezvoltarea regională și relațiile externe. Crearea și promovarea culturii în lumea interactivă și globalizată de astăzi evoluează în paralel cu tehnologiile media și tehnologiile digitale. UE promovează colaborarea între guvernele naționale și pe cea dintre guverne și organizațiile internaționale în ceea ce privește politicile pentru cultură.

Prin intermediul programului „Europa creativă” , UE sprijină cinematografia, arta și industriile creative europene, pentru a crea locuri de muncă și creștere economică în Europa și pentru a le oferi artiștilor acces la noi oportunități, piețe și categorii de public din întreaga lume.

În fiecare an, 2 orașe europene sunt desemnate capitale ale culturii. Statutul dă un imbold economiilor locale și aduce în prim-plan artiștii locali și bogăția culturală unică a fiecărui oraș.

În același timp, UE sprijină festivaluri de film, expoziții culturale, concerte, conferințe și concursuri artistice în întreaga Europă, pe tot parcursul anului.