Preskoči na glavno vsebino

Praznovanje evropske kulturne dediščine in različnosti

EU si prizadeva ohranjati skupno evropsko kulturno dediščino ter podpirati in spodbujati umetnost in ustvarjalno industrijo v Evropi. S posebnimi pobudami, kot je evropsko leto kulturne dediščine, želi vsakomur omogočiti dostop do te dinamične in raznovrstne kulture.

Številna področja politike EU vsebujejo kulturno razsežnost, npr. izobraževanje, raziskave, socialna politika, regionalni razvoj in zunanji odnosi. Ustvarjanje in promocija kulture v današnjem interaktivnem in globaliziranem svetu poteka vzporedno z razvojem medijev in digitalnih tehnologij. EU spodbuja sodelovanje na področju kulture med nacionalnimi vladami in z mednarodnimi organizacijami.

S pobudo Ustvarjalna Evropa EU podpira evropsko kinematografsko industrijo, umetnost in ustvarjalno industrijo za nova delovna mesta in rast v Evropi ter nove mednarodne priložnosti, trge in občinstva.

Vsako leto sta dve evropski mesti izbrani za evropski prestolnici kulture: naziv je dodatna spodbuda za lokalno gospodarstvo in postavlja v središče lokalne umetnike in edinstveno kulturno bogastvo obeh mest.

EU vse leto sodeluje na filmskih festivalih, kulturnih razstavah, koncertih, konferencah, pri umetniških nagradah in nagradah po vsej Evropi.