Siirry pääsisältöön

Euroopan kulttuuriperintö ja kulttuurinen monimuotoisuus

EU haluaa suojella yhteistä kulttuuriperintöä sekä tukea taiteita ja luovia aloja Euroopassa. Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden kaltaisten hankkeiden avulla Euroopan monipuolinen ja elävä kulttuuri pyritään tuomaan kaikkien ulottuville.

Kulttuuri on osatekijänä monien eri alojen EU-toimintapolitiikoissa. Se liittyy oleellisesti esimerkiksi koulutukseen, tutkimukseen, sosiaalipolitiikkaan, aluekehitykseen ja ulkosuhteisiin. Nykyisessä interaktiivisessa ja globalisoituneessa maailmassa kulttuurin ja luovuuden edistämisessä hyödynnetään myös median ja digitaaliteknologian suomia mahdollisuuksia ja kehitetään niitä eteenpäin. EU edistää kulttuurialan yhteistyötä kaikkien kansallisten viranomaisten ja kansainvälisten järjestöjen välillä.

EU tukee eurooppalaista elokuva-alaa, taiteita ja luovia aloja Luova Eurooppa -ohjelman kautta. Sillä edistetään työllisyyttä ja talouskasvua ja samalla päästään hyödyntämään uusia kansainvälisiä mahdollisuuksia, avaamaan uusia markkinoita ja tavoittamaan uutta yleisöä.

Joka vuosi kaksi kaupunkia nimetään Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi. Näin pyritään vauhdittamaan paikallista talouskehitystä ja tuomaan esille paikallisia taiteilijoita sekä kunkin kaupungin ainutlaatuista kulttuurista rikkautta.

EU tukee myös monia filmifestivaaleja, näyttelyitä, konsertteja, konferensseja ja taidepalkintoja eri puolilla Eurooppaa.