Ugrás a fő tartalomra

Az Európai Unió története 1970-től 1979-ig

Bővülő közösség – Az első csatlakozás

1973. január 1-jén Dánia, Írország és Nagy-Britannia csatlakozik az Európai Közösségekhez, és ezzel kilencre nő a tagállamok száma. Az 1973. októberi arab-izraeli háború következményeként energiaválság és gazdasági nehézségek köszöntenek be Európában.

A görögországi, portugáliai és spanyolországi diktatúrák megdöntésével demokratikus átalakulás megy végbe Európában. A regionális politika keretében Európa elmaradottabb területei jelentős támogatásban részesülnek, melynek célja a munkahelyteremtés és az infrastruktúra-fejlesztés. 1979-ben a lakosság először választhatja meg közvetlenül az európai parlamenti képviselőket.

1970-es évek – Napirendre kerül a környezetvédelem

Az Európai Közösségek a „szennyező fizet” elvét első alkalommal alkalmazva környezetvédelmi jogszabályokat fogadnak el. Számos környezetvédelmi nem kormányzati szervezet alakul meg.

1973. január 1. – A tagállamok száma hatról kilencre nő

Dánia, Írország és az Egyesült Királyság hivatalosan is csatlakozik az Európai Közösségekhez.

1973 – Olajválság sújtja Európát

Az októberi arab-izraeli háborút követően a közel-keleti olajtermelő országok jelentősen megemelik az olajárakat, és olajembargót vezetnek be egyes európai országokkal szemben. Ez az egész EGK-ban gazdasági problémákat okoz.

1974. december 10. – Csökkennek az egyenlőtlenségek a régiók között

Szolidaritásuk kifejezésére az EGK vezetői megállapodnak abban, hogy az európai regionális politika keretében életre hívnak egy fontos új alapot, amely forrásokat fog átcsoportosítani a gazdag régiókból a szegényebb régiókba. A cél az infrastruktúra javítása, a beruházások fellendítése és a munkahelyteremtés. A rá következő évben létrejön az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

1974–75 – Új demokráciák Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban

1974-ben Portugáliában összeomlik a Salazar-rezsim, Görögországban pedig megbukik a katonai junta, míg a következő évben Spanyolországban meghal Franco tábornok, így megszűnik a diktatúra ezekben az országokban. A három ország elkötelezi magát a demokratikus kormányzás mellett, ami előfeltétele annak, hogy később csatlakozzanak az Európai Közösségekhez.

1979. június – Az első közvetlen európai parlamenti választások

Az európaiak első alkalommal választják meg közvetlenül az Európai Parlamentképviselőit. A képviselőket korábban a tagállami parlamentek delegálták. A képviselők politikai hovatartozásuk (és nem állampolgárságuk) alapján alkotnak páneurópai képviselőcsoportokat.