O comunitate în creștere – primul val de extindere
Danemarca, Irlanda și Regatul Unit aderă la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1973, numărul statelor membre ajungând, astfel, la 9. Războiul arabo-israelian din octombrie 1973 declanșează o criză energetică și probleme economice în Europa.
Democrația ia amploare în Europa, odată cu răsturnarea dictaturilor din Grecia, Portugalia și Spania. Prin intermediul politicii sale regionale, UE începe să transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltarea infrastructurii în zonele mai sărace. În 1979, membrii Parlamentului European sunt aleși pentru prima dată prin vot direct de către cetățeni.
Anii ’70 – Protecția mediului intră pe ordinea de zi
Comunitățile Europene adoptă legi destinate protecției mediului și introduc noțiunea de „poluatorul plătește”. Iau naștere numeroase ONG-uri de mediu.
1 ianuarie 1973 – De la 6 la 9 țări membre
Odată cu aderarea Danemarcei, Irlandei și a Regatului Unit la Comunitățile Europene, numărul statelor membre trece de la 6 la 9.
1973 – Criza petrolului lovește Europa
În urma războiului arabo-israelian din octombrie 1973, statele producătoare de petrol din Orientul Mijlociu impun prețuri foarte mari și își limitează exporturile la câteva țări europene. Această situație generează probleme economice la nivelul întregii CEE.
10 decembrie 1974 – Reducerea disparităților dintre regiuni
În semn de solidaritate, liderii CEE convin să creeze un nou fond major în cadrul politicii regionale europene. Acesta are misiunea de a asigura transferul de resurse financiare de la regiunile bogate către cele sărace, pentru îmbunătățirea infrastructurii, atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă. În anul următor este creat Fondul european de dezvoltare regională.
1974-1975 – Noi democrații în Portugalia, Grecia și Spania
Răsturnarea regimului Salazar în Portugalia și prăbușirea regimului militar în Grecia (1974), precum și moartea generalului Franco în Spania (1975) marchează sfârșitul acestor dictaturi în Europa. Cele 3 țări se obligă să ia măsurile necesare pentru a fi conduse de guverne democratice – un pas important pe calea aderării la Comunitățile Europene.
Iunie 1979 – Primele alegeri prin vot direct pentru Parlamentul European
Pentru prima dată, membrii Parlamentului European sunt aleși direct de către cetățenii europeni. Înainte aceștia erau delegați de parlamentele naționale. Europarlamentarii fac parte din grupuri politice paneuropene și nu din delegații naționale.