Ugrás a fő tartalomra

Befektetés Európa fenntartható energetikai jövőjébe

Az EU sokat tesz azért, hogy Európa alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalommá váljon; módosítja a vonatkozó szabályokat, hogy könnyebb legyen köz- és magánberuházásokat eszközölni a tiszta energiára való átállás érdekében. Ez nemcsak a bolygónk, hanem a gazdaság és a fogyasztók javát is szolgálja.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való átállás olyan fenntartható energiaágazat létrehozását jelenti, amely ösztönzi a növekedést, az innovációt és a munkahelyteremtést, közben pedig javítja életminőségünket, növeli a választékot, megerősíti a fogyasztók jogait és csökkenti a háztartások számláit.

Az egyszerűsített és összehangolt uniós intézkedések lehetővé teszik az éghajlatváltozással szembeni egységes fellépést kontinensünkön. Ahhoz, hogy csökkentsük Európa üvegházhatásúgáz-kibocsátását és teljesítsük a Párizsi Megállapodásban vállalt kötelezettségeket, nagyon fontos a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése és az energiahatékonyság javítása.

Az EU az európai energiaunió révén garantálja, hogy minden szakpolitikai területen kiemelt hangsúlyt kapjon a megbízható, megfizethető és fenntartható energetikai rendszer létrehozására irányuló célkitűzések megvalósítása.

Az EU továbbá különféle finanszírozási lehetőségeket és hitelezési programokat biztosít a vállalkozásoknak és a régióknak, hogy sikeres energiaprojekteket hozzanak tető alá.

Az EU fontos szerepet játszik a nemzetközi porondon is: más országokkal, régiókkal és nemzetközi szervezetekkel karöltve azon dolgozik, hogy megoldja az energiaellátással kapcsolatban felmerülő problémákat, és hogy megbízható és versenyképes európai energiapiacot hozzon létre.