Skip to main content

Befektetés Európa fenntartható energetikai jövőjébe

Az EU sokat tesz azért, hogy Európa alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalommá váljon; módosítja a vonatkozó szabályokat, hogy könnyebb legyen köz- és magánberuházásokat eszközölni a tiszta energiára való átállás érdekében. Ez nemcsak a bolygónk, hanem a gazdaság és a fogyasztók javát is szolgálja.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való átállás olyan fenntartható energiaágazat létrehozását jelenti, amely ösztönzi a növekedést, az innovációt és a munkahelyteremtést, közben pedig javítja életminőségünket, növeli a választékot, megerősíti a fogyasztók jogait és csökkenti a háztartások számláit.

Az egyszerűsített és összehangolt uniós intézkedések lehetővé teszik az éghajlatváltozással szembeni egységes fellépést kontinensünkön. Ahhoz, hogy csökkentsük Európa üvegházhatásúgáz-kibocsátását és teljesítsük a Párizsi Megállapodásban vállalt kötelezettségeket, nagyon fontos a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése és az energiahatékonyság javítása.

Az EU az európai energiaunió révén garantálja, hogy minden szakpolitikai területen kiemelt hangsúlyt kapjon a megbízható, megfizethető és fenntartható energetikai rendszer létrehozására irányuló célkitűzések megvalósítása.

Az EU továbbá különféle finanszírozási lehetőségeket és hitelezési programokat biztosít a vállalkozásoknak és a régióknak, hogy sikeres energiaprojekteket hozzanak tető alá.

Az EU fontos szerepet játszik a nemzetközi porondon is: más országokkal, régiókkal és nemzetközi szervezetekkel karöltve azon dolgozik, hogy megoldja az energiaellátással kapcsolatban felmerülő problémákat, és hogy megbízható és versenyképes európai energiapiacot hozzon létre.

Hírek

26 szeptember 2022
European Commission Press release Brussels, 26 Sep 2022 Thanks to the Just Transition Fund (JTF) Programme adopted by the Commission today, Czechia will receive €1.64 billion in EU grants to support the country's efforts to phase out coal-fired power by 2033 and ensure a fair transition to climate...