Ugrás a fő tartalomra

Fejlesztési és együttműködési politika

A szegénység felszámolása és a fenntartható fejlődés megvalósítása

Az uniós intézmények és tagországok együttesen világvezetők a fejlődő országoknak nyújtott fejlesztési támogatás és a velük folytatott fejlesztési együttműködés terén. Az EU ezzel kapcsolatos jogszabályai és szakpolitikai intézkedései a jó kormányzást, valamint az emberi és gazdasági fejlődést célozzák. A kiemelt célok között szerepel például az éhezés és az alultápláltság elleni küzdelem és a természeti erőforrások megőrzése.

Az ENSZ fenntartható fejlesztési céljait szem előtt tartva az EU intézményei együttműködnek és pénzforrásokkal segítik a fenntartható fejlődés következő öt célterületét:

  • Társadalom: a szegénység és az éhínség minden formájának felszámolása, valamint a méltóság és az egyenlőség érvényre juttatása
  • Bolygónk: a jövő nemzedékeinek védelme a környezeti pusztulástól és az erőforrások kimerülésétől
  • Jólét: az anyagi biztonságban, a természettel harmóniában leélt tartalmas élet lehetőségének biztosítása mindenki számára
  • Béke: békés, igazságos és inkluzív társadalmak létrehozása
  • Partnerség: a fejlesztési célok megvalósítása globális partnerségeken keresztül
  • Uniós intézkedések ágazatonként

Az EU 150 afrikai, latin-amerikai és karibi, ázsiai és csendes-óceáni partnerországgal, valamint civil társadalmi és nemzetközi szervezettel működik együtt. Amellett, hogy pénzügyi támogatást nyújt és párbeszédet folytat a partnerországokkal, az EU kutatást és értékelést is végez a támogatás hatékony felhasználásának biztosítása érdekében.