Skip to main content

Razvoj i suradnja

Iskorjenjivanje siromaštva i postizanje održivog razvoja

Institucije i zemlje EU-a zajedno su vodeći svjetski donator razvojne pomoći i suradnje. EU predlaže zakonodavstvo i politike za promicanje dobrog upravljanja te ljudskog i gospodarskog razvoja, poput borbe protiv gladi i očuvanja prirodnih resursa.

Kao odgovor na ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda institucije EU-a surađuju i osiguravaju financijska sredstva za rješavanje sljedećih pet aspekata održivog razvoja:

  • ljudi: iskorjenjivanje siromaštva i gladi u svim oblicima te osiguravanje dostojanstva i jednakosti
  • planet: zaštita budućih generacija od uništavanja okoliša i iscrpljivanja resursa
  • blagostanje: osiguranje prosperiteta i kvalitetnijeg života u skladu s prirodom
  • mir: stvaranje društava u kojima vladaju mir, pravda i socijalna uključenost
  • partnerstvo: provedba razvojnih aktivnosti u okviru globalnog partnerstva
  • Mjere EU-a po sektoru

Europska unija surađuje sa 150 partnerskih zemalja u Africi, Latinskoj Americi i na Karibima, u Aziji i na Pacifiku, kao i s civilnim društvom i međunarodnim organizacijama. Osim pružanja financijske pomoći i sudjelovanja u dijalozima s partnerskim zemljama, EU provodi istraživanja i evaluacije kako bi osigurao da se razvojna pomoć upotrebljava djelotvorno.

Novosti

22 siječanj 2022
European Commission Press release Brussels, 22 Jan 2022 Following a request for assistance, the EU is channelling aid to Tonga in the aftermath of the volcanic eruption of Hunga Tonga-Hunga Ha'apai and tsunami in the...
17 siječanj 2022
European Commission Press release Brussels, 17 Jan 2022 Humanitarian crises around the world continue to rise. While conflicts and violence are the source of major humanitarian needs, the situation is increasingly being worsened by natural disasters, such as drought or floods, fuelled by climate...