Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Humanitarna pomoć i civilna zaštita

Europske humanitarne vrijednosti na djelu

Europska unija pomaže zemljama i ljudima u Europi i izvan nje u slučajevima velikih katastrofa ili humanitarnih kriza.

Zemlje EU-a zajedno su vodeći globalni donator humanitarne pomoći, koju svake godine prime milijuni ljudi diljem svijeta. Za tu se pomoć izdvaja 1 % ukupnog godišnjeg proračuna EU-a – oko 4 eura po građaninu.

Mjere EU-a u tom području temelje se na načelima humanosti, neutralnosti, nepristranosti i neovisnosti. Pomoć se šalje preko više od 200 međunarodnih i lokalnih partnerskih organizacija i agencija uz potporu tisuća europskih volontera.

U EU-ovim programima pomoći dobrovoljno mogu sudjelovati svi europski građani ili osobe koje dugotrajno borave u jednoj od država članica.

U okviru Mehanizma za civilnu zaštitu Europska unija i nekoliko drugih europskih zemalja imaju važnu ulogu u koordinaciji odgovora na krizne situacije u Europi i svijetu. Postojeće i potencijalne krizne situacije neprestano se prate, a zemlje sudionice surađuju i u procjeni rizika, sprečavanju katastrofa, pripravnosti i planiranju.

Hitna pomoć pruža se u fizičkom obliku, poput hrane, smještaja ili opreme, raspoređivanjem posebno opremljenih timova ili slanjem stručnjaka na teren radi procjene i koordinacije. Timovi, stručnjaci i oprema zemalja sudionica drže se u pripravnosti za pružanje brze pomoći EU-a diljem svijeta.

Novosti

5 kolovoz 2022
European Commission Press release Brussels, 08 Aug 2022 As of today, the EU has successfully coordinated 1,000 medical evacuations of Ukrainian patients via its Civil Protection Mechanism to provide them with specialised healthcare in hospitals across Europe.

Videogalerija