Skip to main content

Ajutor umanitar și protecție civilă

Valorile umanitare europene în acțiune

Uniunea Europeană oferă asistență țărilor și comunităților din Europa și din restul lumii atunci când acestea se confruntă cu dezastre majore sau cu urgențe umanitare.

Împreună, țările UE sunt cel mai mare donator de ajutor umanitar din lume, ajutând în fiecare an milioane de oameni. Acest ajutor reprezintă 1 % din bugetul anual total al UE – aproximativ 4 EUR pe cetățean al UE.

Acțiunile UE sunt ghidate de principiile umanității, neutralității, imparțialității și independenței. Ajutorul se acordă prin intermediul a peste 200 de organizații și agenții partenere internaționale și locale și beneficiază de sprijinul a mii de voluntari europeni.

Orice cetățean european sau rezident pe termen lung într-un stat membru al UE poate fi voluntar UE pentru ajutor umanitar.

Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, Uniunea și câteva țări europene joacă un rol esențial în coordonarea răspunsurilor în caz de criză în Europa și în întreaga lume. Crizele existente și potențiale sunt monitorizate în permanență, iar țările participante cooperează, de asemenea, în ceea ce privește evaluarea riscurilor, prevenirea dezastrelor și pregătirea și planificarea în caz de dezastru.

Asistența de urgență poate lua diverse forme: alimente, adăposturi și echipamente, echipe speciale, evaluări și servicii de coordonare furnizate de către experții trimiși pe teren. Echipele de ajutor, experții și echipamentele din țările participante sunt permanent gata de acțiune, pentru a oferi răspunsuri rapide din partea UE în întreaga lume.

Galerie video