Altiero Spinelli s-a numărat printre autorii Manifestului de la Ventotene, unul dintre primele documente care au îmbrățișat ideea unei Europe unite și a unei constituții europene. Împreună cu alți prizonieri politici, a elaborat manifestul în timp ce era încarcerat de regimul fascist italian pe insula Ventotene.
Viața și cariera
După cel de-al Doilea Război Mondial, Spinelli a întemeiat în Italia Mișcarea Federalistă. Până la sfârșitul anilor ’40 și de-a lungul anilor ’50, Spinelli a devenit un adevărat susținător al cauzei federaliste a unei Europe unite. În anii ’60, Spinelli, în calitate de consilier guvernamental și cercetător, a înființat Institutul pentru afaceri internaționale din Roma. A fost membru al Comisiei Europene din 1970 până în 1976, iar în 1979 a fost ales membru al Parlamentului European.
O viziune pentru Europa
În 1980, împreună cu alți deputați care îi împărtășeau ideile federaliste, a înființat Clubul Crocodililor. Membrii acestuia au înaintat o moțiune Parlamentului European pentru elaborarea unei propuneri de tratat privind Uniunea Europeană. La 14 februarie 1984, Parlamentul European a adoptat propunerea cu o majoritate covârșitoare și a aprobat „Proiectul de tratat de instituire a Uniunii Europene”, denumit și „Planul Spinelli”.
Altiero Spinelli vorbind pe 8 iulie 1981, la Strasbourg
Altiero Spinelli vorbind pe 8 iulie 1981, la Strasbourg
Mai presus de toate, trebuie să continuăm să sporim nivelul general de participare a Parlamentului. Iată de ce solicităm înființarea unei noi comisii parlamentare care, indiferent de denumirea sa, să se concentreze exclusiv asupra acestei chestiuni. În timp util, ea va elabora rapoarte intermediare, invitând Parlamentul să aleagă între diferitele opțiuni propuse și să ajungă la un consens cât mai larg posibil prin intermediul unei dezbateri deschise. Scopul ar fi adoptarea unui proiect de reformă, ale cărei importanță și implicații ar fi cunoscute de către toți.
Publicații
Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Altiero Spinelli la proiectul european