Με τη συγκέντρωση πόρων από τις χώρες της ΕΕ, ο προϋπολογισμός της ΕΕ ενισχύει την οικονομία και τη γεωπολιτική θέση της ΕΕ. Βελτιώνει τη ζωή των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σήμερα στην ΕΕ.
Οι πηγές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι:
- ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κάθε χώρας της ΕΕ, με βάση τον πλούτο της
- εισαγωγικοί δασμοί σε προϊόντα από τρίτες χώρες
- ένα μικρό μέρος του ΦΠΑ που εισπράττεται από κάθε χώρα της ΕΕ
- συνεισφορά με βάση την ποσότητα των μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών σε κάθε χώρα της ΕΕ
- άλλα έσοδα, μεταξύ των οποίων, συνεισφορές τρίτων χωρών σε ορισμένα προγράμματα, τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα, καθώς και τυχόν πλεόνασμα του προηγούμενου έτους
Οι πηγές αυτές είναι γνωστές ως «ίδιοι πόροι» της ΕΕ. Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος νέους ιδίους πόρους για τη διαφοροποίηση και τη μεταρρύθμιση των πηγών εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ. Στο μέλλον, οι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συνδέονται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή τα εταιρικά κέρδη.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ βασίζεται στην αρχή ότι οι δαπάνες πρέπει να αντιστοιχούν στα έσοδα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ετήσια έσοδα πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις ετήσιες δαπάνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί, βάσει των Συνθηκών ΕΕ, να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της ΕΕ. Από το 2021, η Επιτροπή συγκεντρώνει κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, που είναι το πρόγραμμα ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19. Τα εν λόγω ομόλογα της ΕΕ θα αποπληρωθούν εντός μακράς περιόδου έως το 2058.