Gå direkt till innehållet

Så finansieras EU-budgeten

EU-budgeten samlar alla EU-ländernas resurser, och stärker på så sätt vår ekonomi och geopolitiska ställning och förbättrar livskvaliteten för 450 miljoner EU-invånare.  

EU-budgeten finansieras från följande källor: 

  • En andel av varje EU-lands bruttonationalinkomst, baserat på dess tillgångar.  

  • Tullar på varor som importeras från länder utanför EU. 

  • En liten del av den moms som varje EU-land samlar in. 

  • Ett bidrag från varje EU-land baserat på mängden plastavfall som inte har återvunnits. 

  • Andra inkomster, t.ex. bidrag från länder utanför EU för deras deltagande i vissa program, räntor på försenade betalningar, böter och eventuella överskott från tidigare år.

Dessa inkomstkällor kallas EU:s egna medel. EU diskuterar för närvarande nya egna medel för att hitta fler inkomstkällor och reformera EU:s budget. I framtiden kan de t.ex. vara kopplade till växthusgasutsläpp eller företagsvinster. 

EU-budgeten bygger på principen om att inkomsterna ska motsvara utgifterna, dvs. att de årliga inkomsterna helt ska täcka de årliga utgifterna. 

Kommissionen har också enligt EU-fördraget befogenhet att för EU:s räkning låna på de internationella kapitalmarknaderna. Kommissionen har sedan 2021 lånat pengar på kapitalmarknaderna för att finansiera sin återhämtningsplan NextGenerationEU. Upplåningen sker med EU-obligationer som har en lång återbetalningstid (fram till 2058).