EU-budgeten
EU-budgeten samlar resurser på EU-nivå så att medlemsländerna kan göra mer tillsammans än vad de skulle kunna göra på egen hand, t.ex. genom att finansiera infrastruktur- och forskningsprojekt.
Pengarna i EU-budgeten går främst till investeringar. Budgeten kompletterar medlemsländernas statsbudgetar och dess viktigaste mål är att främja tillväxt och konkurrenskraft på ett bredare europeiskt plan. EU-budgeten används bara när det är effektivare att genomföra initiativen på EU-nivå än på lokal, regional eller nationell nivå.
EU-budgeten finansierar verksamhet med fokus på
- landsbygdsutveckling och mindre utvecklade regioner
- miljöskydd
- utbildnings- och forskningsprogram (t.ex. Erasmus+ och Horisont Europa)
- skydd av EU:s yttre gränser
- internationellt utvecklingssamarbete
- mänskliga rättigheter.
Fördelarna med EU-budgeten: några exempel
Enligt de nuvarande reglerna kommer EU-länderna överens om en långtidsbudget som omfattar flera år. Varje år enas man också om en årlig budget för att finansiera specifika projekt, program och behov i enlighet med långtidsbudgeten.
Långtidsbudgeten
Långtidsbudgeten – vars formella namn är den fleråriga budgetramen – innehåller utgiftsprioriteringar och utgiftstak för flera år framåt. Långtidsbudgeten innehåller årliga maxbelopp för EU:s samlade utgifter och för olika utgiftskategorier. På så sätt kan EU planera sina finansieringsprogram flera år i taget.
Den nuvarande långtidsbudgeten gäller för 2021–2027. Den bygger på ett förslag från kommissionen och förhandlades fram av Europaparlamentet och rådet.
Långtidsbudgeten och återhämtningsfonden NextGenerationEU uppgår tillsammans till omkring 2 biljoner euro i löpande priser.
Förhandlingarna om långtidsbudgeten börjar några år innan den slutligen antas.
Kommissionen inleder den formella processen genom att lägga fram ett paket med förslag om nästa långtidsbudget. Paketet omfattar förslag om
- en förordning om långtidsbudgeten med uppgift om hur mycket pengar EU kan använda
- ett beslut om egna medel med uppgift om EU:s inkomstkällor
- lagförslag om de olika politikområdena med alla EU:s finansieringsprogram.
Ministerrådet förbereder sin ståndpunkt utifrån kommissionens förslag och identifierar de punkter där det krävs att EU-ledarna slår fast en politisk inriktning och beslutar om prioriteringarna. På den grunden utformar EU-ledarna i Europeiska rådet sitt utkast till slutsatser om paketet. Den politiska vägledningen om budgetens viktigaste aspekter hjälper rådet att komma fram till en ståndpunkt om förslagen.
Europaparlamentet antar därefter sin ståndpunkt om kommissionens förslag.
Förhandlingar mellan Europaparlamentet och rådet börjar när alla parter har intaget en ståndpunkt, med målet att nå en gemensam överenskommelse.
Långtidsbudgeten antas i samförstånd efter ett särskilt lagstiftningsförfarande. För de två viktigaste rättsakterna gäller följande:
Förordningen om långtidsbudgeten antas efter att
- rådet enhälligt har ställt sig bakom uppgörelsen
- Europaparlamentet har gett sitt godkännande till att avsluta beslutsprocessen (parlamentet kan bara godkänna eller förkasta rådets ståndpunkt, inte ändra den).
Innan beslutet om egna medel träder i kraft krävs
- enhällighet i rådet
- ett yttrande från Europaparlamentet
- godkännande i varje EU-land enligt deras konstitutionella bestämmelser (t.ex. i de nationella parlamenten).
Långtidsbudgeten kan vid behov ses över om EU ställs inför helt nya och oväntade utmaningar.
Exempel på sådana utmaningar 2021–2027 är Rysslands invasion av Ukraina, hög inflation och höga räntor och utmaningar i samband med migration. Kommissionen föreslog därför 2023 att budgeten skulle ses över, och 2024 antog rådet den efter Europaparlamentets godkännande.
Den årliga budgeten
Varje år förhandlar man om och antar en ny årlig budget. Där fastställs utgifter och inkomster för budgetåret inom de ramar som fastställts i långtidsbudgeten.
Kommissionen lägger fram ett budgetförslag, och Europaparlamentet och rådet förhandlar sedan och når enighet om förslaget. Kommissionen ansvarar för genomförandet av budgeten.
Beroende på vilket slags finansiering det rör sig om kan EU-budgeten förvaltas
- gemensamt av kommissionen och nationella myndigheter
- direkt av kommissionen
- indirekt av andra myndigheter i och utanför EU.
EU-länderna och kommissionen delar ansvaret för cirka hälften av budgeten.
Hur den årliga budgeten förhandlas fram och antas
Europaparlamentet och rådet beslutar gemensamt om EU:s årliga budget. Budgeten bestäms och förhandlas fram året innan den genomförs.
- Senast den 1 juli ska samtliga EU-institutioner skicka sina utgiftsberäkningar till kommissionen.
- Senast den 1 september ska kommissionen skicka sitt årliga budgetförslag till Europaparlamentet och rådet på grundval av den gällande förordningen om långtidsbudgeten och budgetriktlinjerna för det kommande året. Kommissionen lägger oftast fram budgetförslaget redan i juni.
- Senast den 1 oktober antar rådet sin ståndpunkt om budgetförslaget (med ändringsförslag).
- Europaparlamentet lägger fram sin ståndpunkt inom 42 dagar (också med eventuella ändringsförslag).
Först lämnar kommissionen sitt förslag och därefter antar övriga institutioner sina ståndpunkter. Nästa steg i processen beror sedan på hur och när partnerna kan enas.
Om Europaparlamentet och rådet är oense:
- En förlikningskommitté sammankallas med företrädare för Europaparlamentet och rådet. De får i uppdrag att nå en överenskommelse om en gemensam text senast 21 dagar efter att parlamentet har antagit sin ståndpunkt.
- Parlamentet och rådet har därefter 14 dagar på sig att godkänna eller förkasta den gemensamma texten.
Det finns tre alternativ:
- Om den gemensamma texten godkänns av både Europaparlamentet och rådet antas budgeten av parlamentet.
- Om rådet förkastar den gemensamma texten kan Europaparlamentet ändå anta budgeten, men bara om en majoritet av ledamöterna röstar för (60 procent av de avgivna rösterna).
- Om både Europaparlamentet och rådet förkastar den gemensamma texten eller inte kan enas förkastas budgeten och kommissionen måste lägga fram ett nytt budgetförslag.
Den årliga budgeten kan, precis som långtidsbudgeten, ändras till följd av oförutsedda händelser eller ny information som kommissionen inte hade när budgetförslaget presenterades.
Ändringen kan göras med hjälp av en ändringsskrivelse (om budgeten inte antas) eller genom en ändringsbudget (under genomförandet). Då gäller samma regler som för långtidsbudgeten.
Tidslinje för den årliga budgeten