Gå direkt till innehållet

Så antas EU-budgeten

EU-budgeten

EU-budgeten samlar resurser på EU-nivå så att medlemsländerna kan göra mer tillsammans än vad de skulle kunna göra på egen hand, t.ex. genom att finansiera infrastruktur- och forskningsprojekt.  

Pengarna i EU-budgeten går främst till investeringar. Budgeten kompletterar medlemsländernas statsbudgetar och dess viktigaste mål är att främja tillväxt och konkurrenskraft på ett bredare europeiskt plan. EU-budgeten används bara när det är effektivare att genomföra initiativen på EU-nivå än på lokal, regional eller nationell nivå.  

EU-budgeten finansierar verksamhet med fokus på

  • landsbygdsutveckling och mindre utvecklade regioner 
  • miljöskydd 
  • utbildnings- och forskningsprogram (t.ex. Erasmus+ och Horisont Europa) 
  • skydd av EU:s yttre gränser 
  • internationellt utvecklingssamarbete  
  • mänskliga rättigheter. 

Fördelarna med EU-budgeten: några exempel 

Enligt de nuvarande reglerna kommer EU-länderna överens om en långtidsbudget som omfattar flera år. Varje år enas man också om en årlig budget för att finansiera specifika projekt, program och behov i enlighet med långtidsbudgeten. 

Långtidsbudgeten

Långtidsbudgeten – vars formella namn är den fleråriga budgetramen – innehåller utgiftsprioriteringar och utgiftstak för flera år framåt. Långtidsbudgeten innehåller årliga maxbelopp för EU:s samlade utgifter och för olika utgiftskategorier. På så sätt kan EU planera sina finansieringsprogram flera år i taget.  

Den nuvarande långtidsbudgeten gäller för 2021–2027. Den bygger på ett förslag från kommissionen och förhandlades fram av Europaparlamentet och rådet. 

Långtidsbudgeten och återhämtningsfonden NextGenerationEU uppgår tillsammans till omkring 2 biljoner euro i löpande priser. 

Hur långtidsbudgeten förhandlas fram och antas

Långtidsbudgeten kan vid behov ses över om EU ställs inför helt nya och oväntade utmaningar.

Exempel på sådana utmaningar 2021–2027 är Rysslands invasion av Ukraina, hög inflation och höga räntor och utmaningar i samband med migration. Kommissionen föreslog därför 2023 att budgeten skulle ses över, och 2024 antog rådet den efter Europaparlamentets godkännande.

Tidslinje för EU:s långtidsbudget 2021–2027

Den årliga budgeten

Varje år förhandlar man om och antar en ny årlig budget. Där fastställs utgifter och inkomster för budgetåret inom de ramar som fastställts i långtidsbudgeten. 

Kommissionen lägger fram ett budgetförslag, och Europaparlamentet och rådet förhandlar sedan och når enighet om förslaget. Kommissionen ansvarar för genomförandet av budgeten.

Beroende på vilket slags finansiering det rör sig om kan EU-budgeten förvaltas

  • gemensamt av kommissionen och nationella myndigheter 
  • direkt av kommissionen 
  • indirekt av andra myndigheter i och utanför EU.  

EU-länderna och kommissionen delar ansvaret för cirka hälften av budgeten. 

Hur den årliga budgeten förhandlas fram och antas 

Europaparlamentet och rådet beslutar gemensamt om EU:s årliga budget. Budgeten bestäms och förhandlas fram året innan den genomförs. 

Den årliga budgeten kan, precis som långtidsbudgeten, ändras till följd av oförutsedda händelser eller ny information som kommissionen inte hade när budgetförslaget presenterades.  

Ändringen kan göras med hjälp av en ändringsskrivelse (om budgeten inte antas) eller genom en ändringsbudget (under genomförandet). Då gäller samma regler som för långtidsbudgeten. 

Tidslinje för den årliga budgeten 

Så förbereds den årliga budgeten 

EU:s årliga budget