Siirry pääsisältöön

EU:n talousarvio

EU:n talousarviossa tuodaan yhteen EU:n jäsenmaiden resursseja. Sen ansiosta jäsenmaat saavat enemmän aikaan yhdessä kuin yksin esimerkiksi infrastruktuuri- ja tutkimushankkeiden rahoittamisessa.  

EU:n talousarviota käytetään pääasiassa investointeihin, ja sillä täydennetään jäsenmaiden kansallisia talousarvioita. Sen tärkein tavoite on tukea kasvua ja kilpailukykyä laajemmin koko EU:n tasolla. Talousarvioon turvaudutaan vain silloin, kun on tehokkaampaa toteuttaa hankkeita EU:n tasolla kuin paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla.  

Keskeisiä EU:n talousarviosta rahoitettavia hankkeita ja toimia ovat

  • maaseudun ja vähemmän kehittyneiden alueiden kehittäminen 
  • ympäristönsuojelu 
  • EU:n koulutus- ja tutkimusohjelmien (esim. Erasmus+ ja Horisontti Eurooppa) tukeminen 
  • EU:n ulkorajojen turvaaminen 
  • kansainvälisen kehitystyön edistäminen  
  • ihmisoikeuksien edistäminen. 

Esimerkkejä EU:n talousarvion hyödyistä 

Nykyisin EU-maat laativat yhdessä monivuotisen pitkän aikavälin talousarvion. Sen puitteissa neuvotellaan ja sovitaan vuotuinen talousarvio, josta myönnetään rahoitusta hankkeille, ohjelmille ja tarpeille pitkän aikavälin talousarvion mukaisesti. 

Pitkän aikavälin talousarvio

Pitkän aikavälin talousarviossa, jota kutsutaan monivuotiseksi rahoituskehykseksi, määritellään EU:n menojen painopisteet ja enimmäismäärät useiksi vuosiksi. Siinä vahvistetaan EU:n vuotuisten menojen enimmäismäärät kokonaisuutena sekä tärkeimpien menoluokkien osalta. Kehyksen avulla EU voi suunnitella rahoitusohjelmansa useiksi vuosiksi eteenpäin.  

Nykyinen pitkän aikavälin talousarvio kattaa vuodet 2021–2027. Komission tekemästä talousarvioesityksestä neuvoteltiin ja sovittiin Euroopan parlamentin ja neuvoston kesken. 

Tämä pitkän aikavälin talousarvio ja koronakriisin vuoksi perustettu NextGenerationEU-rahoitus ovat yhteiseltä arvoltaan noin 2 biljoonaa euroa käypinä hintoina. 

Pitkän aikavälin talousarvion neuvotteleminen ja hyväksyminen

Pitkän aikavälin talousarviota voidaan tarvittaessa tarkistaa sen elinkaaren aikana odottamattomien uusien haasteiden ilmetessä.

Näin tapahtui esimerkiksi vuosien 2021–2027 talousarvion toteuttamisen aikana, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja korkea inflaatio- ja korkotaso sekä muuttoliike aiheuttivat erityisiä haasteita. Niiden johdosta komissio ehdotti talousarvion tarkistamista vuonna 2023, ja neuvosto hyväksyi sen parlamentin annettua hyväksyntänsä vuonna 2024.

Aikajana – Neuvottelut EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä 2021–2027

Vuotuinen talousarvio

Vuotuisesta talousarviosta neuvotellaan ja se hyväksytään vuosittain. Siinä vahvistetaan varainhoitovuoden tulot ja menot pitkän aikavälin talousarvion asettamissa rajoissa. 

Komissio tekee talousarvioesityksen, josta neuvotellaan ja sovitaan Euroopan parlamentin ja neuvoston kesken. Komissio on vastuussa EU:n talousarvion toteuttamisesta.

Kulloisenkin rahoituskohteen luonteesta riippuen EU:n talousarvion hallinnoinnista voivat vastata

  • komissio ja jäsenmaiden viranomaiset yhdessä 
  • komissio suoraan 
  • muut viranomaiset EU:ssa tai sen ulkopuolella välillisesti.  

Jäsenmaat ja komissio vastaavat yhdessä noin 50 prosentista talousarvion määrärahoista. 

Vuotuisen talousarvion neuvotteleminen ja hyväksyminen 

Euroopan parlamentti ja neuvosto päättävät yhdessä EU:n vuotuisesta talousarviosta. Se laaditaan ja siitä neuvotellaan sen täytäntöönpanoa edeltävänä vuonna. 

Vuotuista talousarviota voidaan pitkän aikavälin talousarvion tapaan muuttaa, jos ennakoimattomat olosuhteet sitä edellyttävät tai jos tarjolla on sellaista uutta tietoa, jota ei ollut saatavilla komission ehdotuksen laatimishetkellä.  

Tätä varten voidaan laatia joko oikaisukirjelmä (ennen talousarvion hyväksymistä) tai lisätalousarvio (talousarvion toteutuksen aikana). Niihin sovelletaan samoja sääntöjä kuin pitkän aikavälin talousarvioon. 

Vuotuisen talousarvion neuvotteluaikataulu 

Lisätietoa vuotuisen talousarvion valmistelusta 

Lisätietoa vuotuisesta talousarviosta