Direct la conținutul principal

Bugetul UE

Bugetul UE combină resurse la nivelul Uniunii și le permite țărilor membre să realizeze împreună mai mult decât ar putea dacă ar acționa individual, de exemplu prin finanțarea unor proiecte de infrastructură sau de cercetare.  

Bugetul UE este utilizat în principal pentru investiții și completează bugetele naționale. Principalul său obiectiv este să stimuleze creșterea economică și competitivitatea la nivelul UE. Bugetul se utilizează doar atunci când este mai eficient să se deruleze inițiative la nivelul UE decât la nivel local, regional sau național.  

Acesta finanțează proiecte și activități care se axează pe

  • dezvoltarea zonelor rurale și a regiunilor mai puțin dezvoltate 
  • protecția mediului 
  • susținerea programelor de educație și cercetare ale UE (de exemplu, Erasmus și Orizont Europa) 
  • protejarea frontierelor externe ale UE 
  • promovarea dezvoltării internaționale  
  • promovarea drepturilor omului. 

Ce face bugetul UE – exemple 

În prezent, țările UE convin asupra unui buget pe termen lung care acoperă mai mulți ani. În acest cadru, se elaborează și se adoptă în fiecare an un buget anual, care alocă fonduri pentru proiecte, programe și nevoi specifice, în conformitate cu bugetul pe termen lung. 

Bugetul pe termen lung

Bugetul pe termen lung – cunoscut sub denumirea de cadrul financiar multianual (CFM) – stabilește prioritățile și limitele în materie de cheltuieli pe mai mulți ani. Acesta fixează plafoanele anuale pentru cheltuielile UE în ansamblu și principalele categorii de cheltuieli. De asemenea, ajută UE să își planifice programele de finanțare cu mai mulți ani în avans.  

Bugetul actual pe termen lung acoperă perioada 2021-2027. El este rezultatul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu pe baza unei propuneri a Comisiei. 

Acest buget pe termen lung, împreună cu fondul de redresare post-COVID NextGenerationEU, se ridică la aproximativ 2 mii de miliarde EUR în prețuri curente. 

Cum este negociat bugetul pe termen lung

Dacă este necesar, bugetul pe termen lung poate fi revizuit pe durata sa de viață, dacă apar noi provocări fără precedent și neașteptate.

De exemplu, acesta este cazul pentru perioada 2021-2027, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, a creșterii inflației și a ratelor dobânzilor, precum și a provocărilor legate de migrație. Prin urmare, Comisia a propus o revizuire a bugetului în 2023, iar Consiliul a adoptat-o în urma aprobării de către Parlament în 2024.

Calendarul negocierilor privind CFM 2021-2027

Bugetul anual

În fiecare an se negociază și se adoptă un nou buget anual. Acesta stabilește cheltuielile și veniturile pentru anul financiar respectiv, în limitele convenite în cadrul bugetului pe termen lung. 

Comisia prezintă un proiect de buget care este apoi negociat și aprobat de Parlamentul European și de Consiliu. Comisia răspunde de execuția bugetului UE.

În funcție de tipul de finanțare în cauză, bugetul UE poate fi gestionat

  • în comun de către Comisie și autoritățile naționale 
  • direct de către Comisie 
  • indirect de către alte autorități din UE sau din afara acesteia.  

Țările UE și Comisia își împart responsabilitatea pentru executarea a circa 50 % din buget. 

Cum este negociat și adoptat bugetul anual 

Bugetul anual al UE este decis împreună de Parlamentul European și de Consiliu. Acesta este elaborat și negociat în anul anterior executării sale. 

Ca și bugetul pe termen lung, bugetul anual poate fi modificat pentru a răspunde unor situații neprevăzute sau ca urmare a apariției unor informații care nu erau disponibile în momentul în care Comisia a prezentat propunerea.  

Această modificare poate lua forma unei „scrisori rectificative” (în cazul în care bugetul nu a fost adoptat) sau a unui buget rectificativ (în cursul execuției). Se aplică aceleași reguli ca și în cazul bugetului pe termen lung. 

Calendarul negocierilor bugetare anuale 

Mai multe detalii privind modul în care este pregătit bugetul anual 

Mai multe despre bugetul anual al UE