Direct la conținutul principal

Cum este cheltuit bugetul UE

Bugetul UE este esențial pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă UE. El garantează faptul că Uniunea rămâne democratică, pașnică, prosperă și competitivă. UE își utilizează bugetul pentru a finanța prioritățile UE și proiectele mari pe care majoritatea țărilor UE nu le-ar putea finanța pe cont propriu – fie din cauza dimensiunii proiectului, fie din cauza naturii sale transfrontaliere. Punând în comun resursele, reunind și sprijinind toate țările din UE, pe cetățenii acestora și ai altor țări din lume, bugetul UE consolidează economia și poziția geopolitică a Europei. 

UE adoptă planuri de cheltuieli pe termen lung, cunoscute sub denumirea de cadre financiare multianuale, care stabilesc prioritățile și limitele UE în materie de cheltuieli pentru mai mulți ani. Bugetul actual pe termen lung acoperă perioada 2021-2027. 

Pe lângă bugetul pe termen lung, în fiecare an se negociază și se adoptă un buget anual. Acesta stabilește cheltuielile și veniturile pentru anul financiar respectiv, în limitele convenite în cadrul bugetului pe termen lung. 

Comisia prezintă un proiect de buget care este apoi negociat și aprobat de Parlamentul European și de Consiliu. Comisia răspunde de gestionarea fondurilor, deși mai mult de jumătate dintre acestea sunt gestionate împreună cu guvernele naționale. 

În fiecare an, Parlamentul evaluează execuția bugetară din anul precedent și decide dacă aprobă modul în care Comisia a realizat-o, pe baza unei recomandări din partea Consiliului. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de „acordare a descărcării de gestiune”. 

Cum este negociat și adoptat bugetul 

Pentru ce sunt utilizați banii

Bugetul UE creează locuri de muncă, finanțează proiecte care îmbunătățesc infrastructura noastră de sănătate, educație, transport și energie, consolidează securitatea frontierelor noastre, contribuie la combaterea schimbărilor climatice și promovează tranziția digitală a societăților noastre. Acestea sunt doar câteva exemple. 

În ultimii ani, bugetul UE a devenit o expresie din ce în ce mai puternică a solidarității Uniunii, fiind instrumentul principal al UE de răspuns în situații de criză. El contribuie la abordarea celor mai mari provocări cu care se confruntă UE, de la pandemia de COVID-19 la invadarea Ucrainei de către Rusia, precum și la asigurarea independenței noastre energetice și la construirea autonomiei strategice a UE.

Împreună cu fondul de redresare NextGenerationEU, bugetul pentru perioada 2021-2027 se ridică la aproximativ 2 mii de miliarde EUR în prețuri curente. Acesta poate fi defalcat în aproximativ 7 domenii de cheltuieli:

  1. Piața unică, inovare și sectorul digital
  2. Coeziune, reziliență și valori
  3. Resurse naturale și mediu
  4. Migrație și gestionarea frontierelor
  5. Securitate și apărare
  6. Vecinătate și întreaga lume
  7. Administrația publică europeană

Prezentare generală a sumelor bugetare pe termen lung în prețuri curente 

Prioritățile și cheltuielile stabilite în bugetul pentru 2024 

Bugetul pentru 2024 finanțează cele mai importante nevoi de redresare ale țărilor UE și ale partenerilor din întreaga lume. El contribuie la modernizarea și consolidarea Uniunii, prin încurajarea tranziției verzi și a celei digitale, prin crearea de locuri de muncă și prin consolidarea rolului Europei în lume.  

În special, consolidează sprijinul acordat de UE Ucrainei, stimulează investițiile în tehnologii critice și în apărare, oferă resurse pentru a sprijini partenerii din Balcanii de Vest și ajută țările UE afectate de dezastre naturale, precum și țările care se confruntă cu crize umanitare. 

Gestionarea fondurilor UE

În perioada 2021-2027, bugetul pe termen lung este gestionat după cum urmează:

  • 56 % – gestionat în comun de autoritățile naționale și de Comisie („gestiune partajată”) 
  • 37 % – gestionat de Comisie, de agențiile și birourile sale din afara UE („gestiune directă”) 
  • 7 % – gestionat de alte organizații internaționale, agenții naționale și țări din afara UE („gestiune indirectă”) 
  • pentru NextGenerationEU, 90 % din fonduri sunt canalizate prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență, implementat prin gestiune directă și cu o valoare totală de 648 de miliarde EUR.

Responsabilitatea finală pentru execuția bugetului îi revine Comisiei, care trebuie să se asigure că fiecare euro cheltuit este înregistrat și contabilizat. Dacă se constată că au fost efectuate plăți incorecte, Comisia colaborează cu țările în cauză pentru a recupera banii. 

Atât în timpul execuției sale, cât și ulterior, bugetul anual al UE face obiectul unor controale interne și externe efectuate de către Comisie, Curtea Europeană de Conturi și Parlamentul European. În plus, Oficiul European de Luptă Antifraudă poate investiga utilizarea frauduloasă a bugetului UE. 

Măsuri de asigurare a transparenței și de protejare a bugetului UE  

Galerie video