Ως ο πρώτος Καγκελάριος της νεοσυσταθείσας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας από το 1949 έως το 1963, ο Κόνραντ Αντενάουερ άλλαξε το πρόσωπο της μεταπολεμικής γερμανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας περισσότερο από κάθε άλλον. Όπως πολλοί πολιτικοί της γενιάς του, ο Αντενάουερ είχε ήδη συνειδητοποιήσει, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη ήταν μια ενωμένη Ευρώπη.
Ζωή και ορόσημα
Ο Αντενάουερ γεννήθηκε στην Κολωνία στις 5 Ιανουαρίου 1876 και δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική λόγω του γάμου του, που τον ενέταξε στους κόλπους μιας οικογένειας της Κολωνίας με μεγάλη επιρροή. Καθώς αξιοποίησε πλήρως το πολιτικό του ταλέντο, η καριέρα του απογειώθηκε όσο ήταν μέλος του καθολικού Κόμματος Κέντρου και το 1917 έγινε δήμαρχος της Κολωνίας.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, το Εθνικοσοσιαλιστικό (Ναζιστικό) Κόμμα ξεκίνησε εκστρατεία συκοφάντησης του Αντενάουερ. Το 1933, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, ο Αντενάουερ αρνήθηκε να διακοσμήσει την πόλη με σβάστικες εν αναμονή επίσκεψης του Χίτλερ. Για τον λόγο αυτό καθαιρέθηκε από το αξίωμά του και δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ το 1944, ο Αντενάουερ φυλακίστηκε τη διαβόητη φυλακή της Γκεστάπο στο Μπραουβάιλερ, κοντά στην Κολωνία.
Μετά τον πόλεμο, αφοσιώθηκε στην ίδρυση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ενός κόμματος που ήλπιζε ότι θα ένωνε στους κόλπους του τους Γερμανούς προτεστάντες και καθολικούς. Το 1949 έγινε ο πρώτος Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία).
Ένα όραμα για την Ευρώπη
Λόγω των εμπειριών του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αντενάουερ έγινε ένας πραγματιστής πολιτικός, που εστίασε την προσοχή του στην προώθηση της ιδέας της πανευρωπαϊκής συνεργασίας. Ο Αντενάουερ υπήρξε μέγας υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, η οποία προτάθηκε με τη Διακήρυξη Σουμάν στις 9 Μαΐου 1950, καθώς και της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, που υπογράφηκετον Μάρτιο του 1957.
Ο Κόνραντ Αντενάουερ σε ομιλία του στο Μετς το 1966
απόσπασμα από την ομιλία του Κόνραντ Αντενάουερ στην πόλη Μετς στις 2 Ιουλίου 1966
Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό ο οποίος θα επιτρέπει στους Γάλλους να παρακολουθούν κάθε τι που συμβαίνει στον τομέα της παραγωγής χάλυβα και εξόρυξης άνθρακα στη Γερμανία, και παράλληλα στους Γερμανούς να παρακολουθούν τι συμβαίνει σ’αυτόν τον τομέα στη Γαλλία, τότε μέσω του αμοιβαίου αυτού ελέγχου θα μπορέσουμε να χαράξουμε μια πολιτική που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη.
Εκδόσεις
Μάθετε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Κόνραντ Αντενάουερ, και για τη συμβολή του στο ευρωπαϊκό εγχείρημα