În calitate de prim cancelar al nou-înființatei Republici Federale Germania între 1949 și 1963, Konrad Adenauer a schimbat mai mult decât oricine imaginea Germaniei postbelice și a istoriei europene. La fel ca mulți politicieni din generația sa, Adenauer realizase deja, în urma Primului Război Mondial, că o pace durabilă nu putea fi realizată decât printr-o Europă unită.
Viața și cariera
Născut la Köln la 5 ianuarie 1876, Konrad Adenauer s-a căsătorit cu fiica unei familii influente din Köln. Această căsătorie l-a determinat să se implice în viața politică. După ce și-a pus în valoare talentul politic în cadrul partidului catolic „Zentrum”, cariera sa a luat avânt, devenind primar al orașului Köln, în 1917.
Începând cu sfârșitul anilor ’20, Partidul Național-Socialist (partidul nazist) a demarat o campanie de defăimare a lui Adenauer. În 1933, după ce naziștii au preluat puterea, acesta a refuzat să decoreze orașul cu zvastici cu ocazia unei vizite pe care urma să o facă Hitler. Ca urmare a acestui fapt, a fost demis din funcție, iar conturile bancare i-au fost înghețate. După tentativa eșuată de asasinare a lui Hitler în 1944, Adenauer a fost încarcerat în cunoscuta închisoare Gestapo-ului din Köln, Brauweiler.
După război, s-a dedicat creării Uniunii Creștin-Democrate (CDU), în cadrul căreia spera să îi unească pe germanii protestanți și catolici. În 1949, a devenit primul cancelar al Republicii Federale Germania (Germania de Vest).
O viziune pentru Europa
Experiențele trăite de Adenauer în timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au transformat într-un partizan al realismului politic și l-au făcut să își concentreze eforturile asupra promovării ideii de cooperare paneuropeană. Konrad Adenauer a fost un mare susținător al Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, înființate în urma declarației pronunțate de Robert Schuman pe data de 9 mai 1950, precum și al Tratatului de instituire a Comunității Economice Europene, semnatîn martie 1957.
Discurs pronunțat de Konrad Adenauer la Metz, în 1966
Konrad Adenauer - 2 iulie 1966, Metz
Dacă reuşim să creăm o organizaţie care să le permită francezilor să fie la curent cu tot ce se întâmplă în sectorul producţiei de oţel şi al extracţiei de cărbune din Germania şi dacă, la rândul lor, germanii pot verifica ce se întâmplă în Franţa, atunci acest sistem de control reciproc este calea ideală către o politică bazată pe încredere.
Publicații
Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Konrad Adenauer la proiectul european