Glavni sadržaj

Konrad Adenauer: pragmatični demokrat i neumorni zagovornik europskog ujedinjenja

„Proteklih desetljeća i stoljeća ugljen i čelik imali su razornu ulogu u mnogim sukobima među narodima Europe jer su se koristili za proizvodnju oružja. Nadajmo se da će ih ugljen i čelik sada ujediniti i potaknuti da razmišljaju i djeluju zajedno.”

Konrad Adenauer

Život i povijesni kontekst

Adenauer je rođen 5. siječnja 1876. u Kölnu. Počeo se baviti politikom nakon što je brakom postao dio utjecajne obitelji. Bio je nadaren za politiku pa je tako, kada se pridružio katoličkoj Stranci centra („Zentrum”), njegova karijera procvjetala i postao je gradonačelnik Kölna 1917.

Kasnih 1920-ih Nacionalsocijalistička (nacistička) stranka počela je širiti lažne glasine o Adenaueru. Nakon što su nacisti preuzeli vlast 1933., Adenauer je odbio je izložiti kukaste križeve po gradu zbog posjeta Hitlera. Zbog toga je otpušten s dužnosti i zamrznuti su mu računi u banci. Nakon neuspjelog pokušaja ubojstva Hitlera 1944., Adenauer je zatvoren u zloglasnom zatvoru Gestapa u Brauweileru, kod Kölna.

Nakon završetka rata posvetio se osnivanju Kršćansko-demokratske unije (CDU), za koju se nadao da će okupiti protestante i katolike u jednoj stranci. Postao je prvi kancelar Savezne Republike Njemačke (Zapadna Njemačka) 1949.

Vizija za Europu

Zbog iskustva tijekom Drugog svjetskog rata postao je politički realist te se usredotočio na promicanje ideje paneuropske suradnje. Adenauer je bio zagovornik Europske zajednice za ugljen i čelik, čije je osnivanje predloženo u Schumanovoj deklaraciji od 9. svibnja 1950., a osnovana je Ugovorom o osnivanju Europske ekonomske zajednice, koji je potpisan u ožujku 1957.

Iz govora Konrada Adenauera u Metzu 1966.

Publikacije

Više o životu, radu i doprinosu Konrada Adenauera europskom projektu