Направо към основното съдържание

Конрад Аденауер: прагматичен демократ и неуморен борец за единство

През последните десетилетия и столетия въглищата и стоманата изиграха разрушителна роля в конфликтите между европейските народи, тъй като бяха използвани за производството на оръжия. Нека се надяваме, че въглищата и стоманата вече ще ги обединят в мисленето и действията.

Конрад Аденауер

Живот и дейност

Конрад Аденауер е роден в Кьолн на 5 януари 1876 г. Благодарение на брака му с жена от влиятелно семейство в Кьолн, той започва политическа кариера. Аденауер се възползва максимално от таланта си на политик. Той членува в католическата центристка партия, като кариерата му се развива стремително и през 1917 г. става кмет на Кьолн.

От края на 20-те години на ХХ век Националсоциалистическата партия (нацистката партия) започва клеветническа кампания срещу Аденауер. През 1933 г., след като нацистите вземат властта, Аденауер отказва да украси града със свастики заради посещение на Хитлер. След това е освободен от длъжност, а банковите му сметки са замразени. След неуспешния опит за атентат срещу Хитлер през 1944 г. Аденауер е задържан в известния затвор на Гестапо в Кьолн — Браувайлер.

След войната се посвещава на създаването на Християндемократическия съюз (ХДС), като се надява по този начин германците протестанти и католици да се обединят в една партия. През 1949 г. става първият канцлер на Федерална република Германия (Западна Германия).

Визия за Европа

Преживяното от Аденауер по време на Втората световна война го превръща в политически реалист и насочва вниманието му към популяризирането на идеята за общоевропейско сътрудничество. Аденауер е активен привърженик на Европейската общност за въглища и стомана, чието начало е поставено с Декларацията на Шуман на 9 май 1950 г., и на Договора за създаване на Европейската икономическа общност, подписанпрез март 1957 г.

Конрад Аденауер говори в Мец през 1966 г.

Публикации

Още за живота, дейността и приноса на Конрад Аденауер за европейския проект