Skip to main content

Konrad Adenauer: pragmatikus demokrata, az európai egység fáradhatatlan harcosa

A korábbi évtizedekben és évszázadokban a szén és az acél – a fegyvergyártás alapanyagaiként – nagy szerepet játszott az európai népek közötti konfliktusokban. Reménykedjünk, hogy a szén és az acél most egyesíteni fogja e népeket a közös gondolkodásban és fellépésben.

Konrad Adenauer

Közéleti szerepvállalás

Konrad Adenauer 1876. január 5-én született Kölnben. Befolyásos kölni családba való beházasodása arra késztette, hogy aktívan részt vegyen a politikában. Politikai tehetségét a katolikus „Zentrum” párt tagjaként kamatoztatva gyorsan felívelő karriert futott be, és 1917-ben Köln polgármestere lett.

Az 1920-as évek végétől a nemzetiszocialista (náci) párt lejárató kampányt indított Adenauer ellen. 1933-ban, miután a nácik átvették a hatalmat, Adenauer megtagadta, hogy a várost horogkeresztekkel díszítse Hitler látogatása alkalmából. Ezért elbocsátották hivatalából és bankszámláit befagyasztották. A Hitler elleni 1944-es sikertelen merényletet követően Adenauert bebörtönözték a Gestapo híres kölni börtönében, a Brauweilerben.

A háborút követően életét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) létrehozásának szentelte, amelytől azt remélte, hogy a protestáns és katolikus németeket egy pártba fogja egyesíteni. 1949-ben ő lett a Németországi Szövetségi Köztársaság (Nyugat-Németország) első kancellárja.

Jövőkép Európa számára

Konrad Adenauert a második világháború során szerzett tapasztalatai politikai realistává tették. Figyelmét a páneurópai együttműködés eszméjének népszerűsítésére összpontosította. Elkötelezett támogatója volt az Európai Szén- és Acélközösségnek, amelyet 1950. május 9-én indított útjára a Schuman-nyilatkozat és az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződés, melyet 1957 márciusában írtak alá a felek.

Konrad Adenauer felszólalása Metzben, 1966-ban

Kiadványok

További információk Konrad Adenauer életéről, munkásságáról és az európai integrációhoz való hozzájárulásáról