Gå til hovedindholdet

Konrad Adenauer: en pragmatisk demokrat og utrættelig forener

I de forgangne årtier og århundreder har kul og stål skabt ødelæggende konflikter mellem nationerne i Europa, fordi de traditionelt indgår i produktionen af våben. Lad os håbe, at kul og stål fremover vil forene nationerne, så de kan tænke og handle i fællesskab.

Konrad Adenauer

Liv og samtid

Konrad Adenauer blev født i Køln den 5. januar 1876, hvor han giftede sig ind i en indflydelsesrig familie. Dermed var grunden lagt til en politisk karriere. Han udnyttede sit politiske talent til fulde og som medlem af det katolske parti "Zentrum" tog hans karriere fart, og i 1917 blev han borgmester i Køln.

Fra slutningen af 1920'erne iværksatte nazistpartiet en bagvaskelseskampagne mod Konrad Adenauer. Da Konrad Adenauer nægtede at dekorere byen med hagekors i anledning Hitlers besøg efter nazisternes magtovertagelse i 1933, blev han frataget sit embede, og hans bankkonti blev indefrosset. Efter det mislykkede mordforsøg på Hitler i 1944 blev Konrad Adenauer taget til fange og sat i det berygtede Gestapo-fængsel i Brauweiler nær Køln.

Efter krigen medvirkede han til at stifte det kristendemokratiske parti, CDU, som han håbede ville samle de tyske protestanter og katolikker i ét parti. I 1949 blev han Vesttysklands første kansler.

En vision for Europa

Konrad Adenauers oplevelser under anden verdenskrig gjorde ham til politisk realist. Han koncentrerede sig derfor om at fremme idéen om et fælleseuropæisk samarbejde. Konrad Adenauer var en stor fortaler for Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, som blev lanceret med Schuman-erklæringen den 9. maj 1950, samt for den senere traktat for Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, der blev underskreveti marts 1957.

Konrad Adenauer på talerstolen i Metz i 1966

Publikationer

Læs mere om Konrad Adenauers liv, arbejde og bidrag til det europæiske projekt