Skip to main content

Konrad Adenauer: käytännöllinen demokraatti ja väsymätön yhdentymisen puolestapuhuja

Viime vuosikymmeninä ja vuosisatoina aseiden valmistamisessa käytettävät hiili ja teräs ovat näytelleet tuhoisaa osaa Euroopan kansojen välisissä konflikteissa. Toivokaamme, että hiili ja teräs nyt yhdistävät kansat ajattelemaan ja toimimaan yhdessä.

Konrad Adenauer

Elämä ja teot

Konrad Adenauer syntyi Kölnissä 5. tammikuuta 1876. Adenauer solmi avioliiton vaikutusvaltaisen kölniläisen perheen tyttären kanssa, mikä johti siihen, että hän lähti mukaan politiikkaan. Adenauer osasi hyödyntää taitavasti poliittiset kykynsä. Katolisen Zentrum-puolueen jäsenenä Adenauerin ura lähti nopeasti nousuun, ja hänet valittiin Kölnin pormestariksi vuonna 1917.

Natsipuolue käynnisti 1920-lopulla kampanjan Adenauerin mustamaalaamiseksi. Natsien otettua vallan vuonna 1933 Adenauer kieltäytyi koristelemasta kaupunkia hakaristeillä Hitlerin vierailua varten. Tämän seurauksena Adenauer erotettiin virastaan ja hänen pankkitilinsä jäädytettiin. Hitleriin vuonna 1944 kohdistuneen epäonnistuneen murhayrityksen jälkeen Adenauer suljettiin Kölnin Brauweilerissa sijaitsevaan Gestapon pahamaineiseen vankilaan.

Sodan jälkeen Adenauer omistautui Kristillisdemokraattisen unionin (CDU) perustamiseen. Hän toivoi Saksan protestanttien ja katolilaisten yhdistyvän yhteiseen puolueeseen. Vuonna 1949 Konrad Adenauerista tuli Saksan liittotasavallan (Länsi-Saksan) ensimmäinen liittokansleri.

Eurooppalainen visio

Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Adenauerista poliittisen realistin, ja hän keskitti huomionsa yleiseurooppalaisen yhteistyön edistämiseen. Adenauer puolusti voimakkaasti Schumanin julistuksella 9. toukokuuta 1950 perustettua Euroopan hiili- ja teräsyhteisöä ja Euroopan talousyhteisön perustamissopimusta, joka allekirjoitettiin maaliskuussa 1957.

Konrad Adenauerin puhe Metzissä vuonna 1966

Julkaisut

Lue lisää Konrad Adenauerin elämästä, toiminnasta ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.