
Η Μελίνα Μερκούρη δινόταν με πάθος σε ό,τι κι αν έκανε: από τις εμφανίσεις της στο θέατρο και στη μεγάλη οθόνη στο πρώτο στάδιο της ζωής της, μέχρι τον αγώνα της κατά της φασιστικής χούντας που κατέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα το 1967, και την εκστρατεία της, ως πολιτικού, για την προστασία και την προαγωγή του πολιτισμού στην Ευρώπη.
Ζωή και ιστορικό πλαίσιο
Η Μερκούρη υπήρξε πρωταγωνίστρια του θεάτρου στην Ελλάδα προτού γίνει διεθνής αστέρας του κινηματογράφου με τη βραβευμένη ερμηνεία της στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Πολιτικοποιήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1967 στην Ελλάδα και πέρασε τα επόμενα χρόνια διοργανώνοντας εκστρατείες σε ολόκληρο τον κόσμο για την απομάκρυνση της χούντας των συνταγματαρχών. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, η Μερκούρη επέστρεψε στην πατρίδα της και ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία. Ήταν η υπουργός Πολιτισμού με τη μεγαλύτερη θητεία στην Ελλάδα. Ως υπέρμαχος του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού πέτυχε πολλά, ιδίως τη δημιουργία της πρωτοβουλίας «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Ένα όραμα για την Ευρώπη
Ως υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, το 1983 η Μερκούρη διοργάνωσε συνάντηση με τους υπουργούς Πολιτισμού των άλλων εννέα κρατών μελών της ΕΕ κατά την πρώτη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου.
Παρότρυνε τους άλλους υπουργούς να συμμετάσχουν στις προσπάθειές της για μεγαλύτερη πολιτιστική ευαισθητοποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού της Ευρώπης, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Η Μελίνα Μερκούρη παραχωρεί συνέντευξη Τύπου ενόψει της έναρξης της πρώτης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Αθήνα το 1985.
Εκδόσεις
Περισσότερα για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα