Ugrás a fő tartalomra

Melína Merkúri: színésznő, antifasiszta, a kultúra élharcosa

Közéleti szerepvállalás

Melína Merkúri már ismert színházi színésznő volt Görögországban, amikor a „Vasárnap soha” című filmben nyújtott, díjnyertes alakításával nemzetközi hírnévre tett szert. A politikával az 1967-es görögországi puccs hatására került kapcsolatba: a következő években igyekezett világszerte minden követ megmozdítani, hogy megdöntse az ezredesek juntájának hatalmát. Miután 1974-ben a demokrácia helyreállt, Melína Merkúri visszatért hazájába, és politikusi pályára lépett. Ő volt Görögország leghosszabb ideig hivatalban lévő kultuszminisztere. A görög és az európai kultúra védelmezőjeként számos eredményt ért el, melyek közül az egyik az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés létrehozása volt.

Jövőkép Európa számára

A Tanács első soros görög elnöksége idején, 1983-ban Melína Merkúri összehívta az akkor még tíz tagállamból álló EU kultuszminisztereit.

Arra szólította föl kultuszminiszter kollégáit, hogy fogjanak össze és együttes erőfeszítéssel ösztönözzék a kulturális tudatosságot Európa-szerte. Ez volt az európai kultuszminiszterek első – azóta rendszeressé vált, és a mai napig folytatódó – találkozója.

Melina Mercouri talks to the press
Melina Mercouri talks to the press ahead of the launch of the first European Capital of Culture in Athens, 1985.
Melina Mercouri Foundation

Melína Merkúri a sajtóval beszél az első Európa Kulturális Fővárosa esemény elindítása előtt 1985-ben, Athénban.

 

Kiadványok

További információk Melína Merkúri életéről, munkásságáról és az európai projekthez való hozzájárulásáról

További információk