Skip to main content

Melina Mercouri: igralka, antifašistka in zagovornica kulture

Življenje in zgodovinsko ozadje

Preden je z nagrajeno vlogo v filmu „Nikoli v nedeljo“ postala mednarodna filmska zvezda, je bila vodilna gledališka igralka v Grčiji. Ob državnem udaru v Grčiji leta 1967 se je začela politično udejstvovati, v letih, ki so sledila, pa se je po vsem svetu zavzemala za odstranitev polkovniške hunte. Po ponovni vzpostavitvi demokracije leta 1974 se je Mercourijeva vrnila v domovino in postala političarka. Bila je grška ministrica za kulturo z najdaljšim mandatom in bila kot zagovornica grške in evropske kulture zaslužna za številne dosežke, zlasti za rojstvo pobude „evropska prestolnica kulture“.

Vizija za Evropo

Kot grška ministrica za kulturo je Mercourijeva med prvim grškim predsedovanjem Svetu leta 1983 organizirala srečanje s kulturnimi ministri in ministricami drugih devetih držav članic EU.

Ostale ministrske kolege in kolegice je pozvala, naj se ji pridružijo pri prizadevanjih za večjo kulturno ozaveščenost v vsej Evropi. To je bilo prvo v vrsti rednih srečanj evropskih ministrov za kulturo, ki potekajo še danes.

Melina Mercouri talks to the press
Melina Mercouri talks to the press ahead of the launch of the first European Capital of Culture in Athens, 1985.
Melina Mercouri Foundation

Melina Mercouri v pogovoru z novinarji pred imenovanjem prve evropske prestolnice kulture v Atenah leta 1985.

 

Publikacije

Več o življenju, delu in prispevku Meline Mercouri k evropskemu projektu

Dodatne informacije