Skip to main content
Знаме на Европейския съюз Знаме на Европейския съюз

Мелина Меркури: актриса, антифашист и защитник на културата

Живот и дейност

Мелина Меркури е водеща театрална актриса в Гърция преди да стане международна филмова звезда след своето изпълнение във филма „Никога в неделя“, за което получава награда. След преврата в Гърция през 1967 г. тя се залавя с политика и през следващите години води кампании по света за отстраняването на хунтата на полковниците. След възстановяването на демокрацията през 1974 г. Мелина Меркури се завръща в родината си, за да започне политическа кариера. Тя е най-дълго заемалият поста министър на културата в Гърция и има множество постижения в своята роля на защитник на гръцката и европейската култура, особено създаването на инициативата „Европейска столица на културата“.

Визия за Европа

Като министър на културата на Гърция, през 1983 г. Меркури организира среща с министрите на културата на останалите девет държави от ЕС по време на първото гръцко председателство на Съвета.

Тя насърчава другите министри да се присъединят към усилията ѝ за повишаване на културната осведоменост в цяла Европа. Това е първата от станалите след това редовни срещи на европейските министри на културата, които продължават и до днес.

Melina Mercouri talks to the press
Melina Mercouri talks to the press ahead of the launch of the first European Capital of Culture in Athens, 1985.
Melina Mercouri Foundation

Мелина Меркури разговаря с журналисти преди старта на първото издание на инициативата „Европейска столица на културата“ в Атина, 1985 г.

 

Публикации

Повече за живота, работата и приноса на Мелина Меркури за европейския проект

Повече информация