Skip to main content

Melina Mercouri: fasismin vastainen näyttelijä ja kulttuurin puolestapuhuja

Elämä ja teot

Melina Mercouri oli Kreikan johtavia näyttelijöitä, josta päärooli elokuvassa Ei koskaan sunnuntaisin teki kansainvälisen tähden. Vuonna 1967 Kreikassa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen Mercouri aktivoitui poliittisesti ja alkoi kampanjoida ympäri maailmaa ns. everstien juntan syrjäyttämiseksi. Kun demokratia oli palautettu vuonna 1974, Mercouri palasi kotimaahansa ja aloitti poliittisen uran. Hänestä tuli Kreikan pitkäaikaisin kulttuuriministeri, ja hän edisti ja kehitti Kreikan ja Euroopan kulttuurielämää monin tavoin, esimerkiksi perustamalla Euroopan kulttuuripääkaupunki -hankkeen.

Eurooppalainen visio

Kreikan kulttuuriministerinä toimiessaan Mercouri järjesti kokouksen kymmenen EU-maan kulttuuriministerin kanssa vuonna 1983, kun Kreikka toimi ensimmäistä kertaa EU:n neuvoston puheenjohtajavaltiona.

Hän kannusti ministereitä yhteistyöhön, jotta kulttuurin arvo tunnustettaisiin paremmin Euroopassa. Tästä kokouksesta alkoivat Euroopan kulttuuriministerien säännölliset keskinäiset kokoukset, jotka jatkuvat edelleen näinäkin päivinä.

Melina Mercouri talks to the press
Melina Mercouri talks to the press ahead of the launch of the first European Capital of Culture in Athens, 1985.
Melina Mercouri Foundation

Melina Mercouri puhuu lehdistölle ensimmäisen Euroopan kulttuuripääkaupungin avajaistilaisuudessa Ateenassa vuonna 1985.

 

Julkaisut

Lue lisää Melina Mercourin elämästä, toiminnasta ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.