Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Melina Mercouri: glumica, antifašistkinja i aktivistica u kulturi

Život i povijesni kontekst

Melina Mercouri je bila čuvena kazališna glumica u Grčkoj, a međunarodni uspjeh postigla je ulogom u filmu „Nikad nedjeljom”, za koju je višestruko nagrađivana. Za politiku se zainteresirala 1967. nakon državnog udara u Grčkoj i narednih je godina neumorno agitirala diljem svijeta kako bi se „hunta pukovnika” skinula s vlasti. Nakon ponovnog uspostavljanja demokracije 1974. Melina Mercouri vratila se u domovinu i započela političku karijeru. Postala je grčka ministrica kulture s najduljim stažem, a kao zagovornica grčke i europske kulture zapamćena je po brojnim postignućima, među kojima se ističe pokretanje inicijative Europska prijestolnica kulture.

Vizija za Europu

Tijekom prvog grčkog predsjedanja Vijećem 1983. Melina Mercouri je kao grčka ministrica kulture organizirala sastanak s ministrima kulture ostalih devet članica EU-a.

Pozvala ih je da joj se pridruže u nastojanjima da se u Europi stvori svijest o važnosti kulture. To je bio prvi u nizu redovitih sastanaka europskih ministara kulture, koji se održavaju i danas.

Melina Mercouri talks to the press
Melina Mercouri talks to the press ahead of the launch of the first European Capital of Culture in Athens, 1985.
Melina Mercouri Foundation

Melina Mercouri razgovara s novinarima prije proglašenja prve Europske prijestolnice kulture u Ateni 1985.

 

Publikacije

Više o životu, radu i doprinosu Meline Mercouri europskom projektu

Dodatne informacije