Skip to main content

Melina Mercouri: skuespiller, antifascist og kulturforkæmper

Liv og samtid

Melina Mercouri var en berømmet teaterskuespiller i Grækenland, før hun blev international filmstjerne med sin prisvindende optræden i filmen "Aldrig om søndagen". Hun gik ind i politik efter statskuppet i Grækenland i 1967 og brugte de følgende år på at rejse rundt i verden og kæmpe for at få militærjuntaen afsat. Efter genindførelse af demokratiet i 1974 vendte Melina Mercouri hjem til Grækenland og indledte sin politiske karriere der. Hun blev Grækenlands længst siddende kulturminister, og som fortaler for græsk og europæisk kultur opnåede hun en lang række store resultater. Blandt andet stod hun for etableringen af initiativet "Europæisk kulturhovedstad".

En vision for Europa

Som græsk kulturminister var Melina Mercouri i 1983 vært ved et møde for kulturministrene fra de ni andre EU-lande under det første græske rådsformandskab.

Hun opfordrede alle ministrene til at gøre en indsats for at styrke den kulturelle bevidsthed i hele Europa. Det blev det første af en række regelmæssige møder mellem Europas kulturministre, som stadig afholdes i dag.

Melina Mercouri talks to the press
Melina Mercouri talks to the press ahead of the launch of the first European Capital of Culture in Athens, 1985.
Melina Mercouri Foundation

Melina Mercouri taler til pressen forud for lanceringen af den første europæiske kulturhovedstad i Athen i 1985.

 

Publikationer

Læs mere om Melina Mercouris liv, arbejde og bidrag til det europæiske projekt

Yderligere oplysninger