Skip to main content

Melina Mercouri: Actrice, antifasciste en prominent ambassadeur van cultuur

Mercouri en haar tijd

Melina Mercouri was al een toonaangevende theateractrice in Griekenland voordat ze een internationale filmster werd dankzij haar bekroonde prestatie in “Never on Sunday”. Na de Griekse staatsgreep van 1967 werd ze politiek actief. In de daaropvolgende jaren riep Mercouri de rest van de wereld op om het zogenaamde kolonelsregime omver te werpen. Na het herstel van de democratie in 1974, keerde ze terug naar haar vaderland om een politieke carrière uit te bouwen. Ze was de langst zetelende minister van Cultuur van Griekenland en bereikte grootse dingen als voorvechtster van de Griekse en Europese cultuur. Het initiatief Europese Cultuurhoofdstad is daar een bijzonder voorbeeld van.

Een visie voor Europa

Als Grieks minister van Cultuur organiseerde Mercouri in 1983, tijdens het eerste Griekse voorzitterschap van de Raad, een vergadering met de ministers van Cultuur van de (toen nog) tien lidstaten.

Ze moedigde de ministers aan om net als zij het cultureel bewustzijn in heel Europa te vergroten. Dit was de eerste van de regelmatige vergaderingen tussen de Europese ministers van Cultuur, die tot op vandaag worden gehouden.

Melina Mercouri talks to the press
Melina Mercouri talks to the press ahead of the launch of the first European Capital of Culture in Athens, 1985.
Melina Mercouri Foundation

Melina Mercouri praat met de pers voor de start van de eerste Europese Culturele Hoofdstad in Athene, 1985.

 

Publicaties

Meer over leven, werk en bijdrage aan het Europees project van Melina Mercouri

Meer informatie