Skip to main content

Melina Mercouri: actriță, luptătoare împotriva fascismului și promotoare a culturii

Viața și cariera

Melina Mercouri a fost o actriță de teatru celebră în Grecia, înainte de a deveni vedetă internațională de cinema, recompensată pentru interpretarea sa din filmul „Niciodată duminica”. A devenit interesată de politică în 1967, când a avut loc o lovitură de stat în Grecia, și și-a petrecut anii următori militând în lumea întreagă pentru îndepărtarea de la putere a juntei coloneilor. Odată restaurată democrația, în 1974, Mercouri s-a întors acasă pentru a începe o carieră politică. A fost ministrul culturii cu cel mai lung mandat din Grecia, iar în calitate de promotoare a culturii elene și europene a obținut multe succese, cel mai notabil fiind crearea inițiativei „Capitala culturală europeană”.

O viziune pentru Europa

În calitate de ministru grec al culturii, Mercouri a organizat, în 1983, o reuniune cu miniștrii culturii din celelalte nouă state membre ale UE, în timpul primei președinții elene a Consiliului.

Ea i-a încurajat pe ceilalți miniștri să i se alăture în efortul de sensibilizare culturală la nivelul întregii Europe. Aceasta a fost prima dintr-o serie de reuniuni periodice între miniștrii culturii din Europa, care continuă și astăzi.

Melina Mercouri talks to the press
Melina Mercouri talks to the press ahead of the launch of the first European Capital of Culture in Athens, 1985.
Melina Mercouri Foundation

Melina Mercouri stând de vorbă cu presa înainte de lansarea primei Capitale Europene a Culturii în Atena, 1985.

 

Publicații

Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Melina Mercouri la proiectul european

Informații suplimentare