Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νίλντε Γιότι: υποστήριξε με πάθος την καθολική ψηφοφορία και συμμετείχε στην ίδρυση της Ιταλικής Δημοκρατίας

Πρέπει να κάνουμε πιο ανθρώπινους τον χρόνο εργασίας, τα προγράμματα των πόλεων και τον ρυθμό ζωής. Πρέπει να φέρουμε την καθημερινή εμπειρία της ζωής στην πολιτική, τα μικρά πράγματα της ύπαρξής μας, αναγκάζοντας όλους — πολιτικούς, υπουργούς, οικονομολόγους, τοπικούς διοικητικούς υπαλλήλους — να έρθουν επιτέλους σε επαφή με τη συγκεκριμένη ζωή των γυναικών.

Νίλντε Γιότι

Ζωή και ιστορικό πλαίσιο

Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Νίλντε Γιότι πρωτοστάτησε στην οργάνωση της Ένωσης Ιταλών Γυναικών στην οποία κυριαρχούσε το PCI. Όταν οι γυναίκες απέκτησαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα το 1945, η Γιότι στηρίχτηκε ευρέως από τις γυναίκες ψηφοφόρους και εξελέγη το 1946 στη Συντακτική συνέλευση, στην οποία ήταν υπεύθυνη για τη σύνταξη των άρθρων του δημοκρατικού συντάγματος που αφορούσαν την πολιτική για την οικογένεια.

Αγωνίστηκε σκληρά για τα δικαιώματα των γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας, υποστηρίζοντας και προβάλλοντας με επιτυχία τη θέσπιση νόμων για το διαζύγιο και την άμβλωση στην Ιταλία, οι οποίοι αποτελούσαν υψηλές προτεραιότητες για το κίνημα των γυναικών.

Ένα όραμα για την Ευρώπη

Η Γιότι έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1969. Προτεραιότητά της ως βουλεύτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν να διεξαχθούν ανοικτές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέγουν απευθείας τους εκπροσώπους τους. Η Γιότι πίστευε ότι αυτό θα εξασφάλιζε στο Κοινοβούλιο αδιαμφισβήτητη εντολή και αξιοπιστία, ώστε να ενεργεί εξ ονόματος των πολιτών.

Οι προσπάθειες της Γιότι και των συναδέλφων της επιβραβεύτηκαν το 1979 όταν διεξήχθησαν οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λίγο μετά ολοκλήρωσε τη δεκαετή παρουσία της στο Κοινοβούλιο, μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Το 1997 εξελέγη αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνει 47 κράτη μέλη.

Nilde Iotti during the European Parliament presidential election in 1979

Η Νίλντε Γιότι κατά την εκλογή προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1979.

Δημοσιεύσεις

Περισσότερα για τη ζωή , το έργο και τη συμβολή της Νίλντε Γιότι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα

Περαιτέρω πληροφορίες