Skip to main content

Nilde Iotti: promotoare a votului universal și fondatoare a Republicii Italia

Trebuie să dăm o dimensiune mai umană timpului de lucru, orarelor orașelor și ritmului vieții. Trebuie să aducem în politică experiența vieții de zi cu zi, lucrurile mărunte care fac parte din existența noastră, și să obligăm pe fiecare – politicieni, miniștri, economiști, administratori locali – să accepte, o dată pentru totdeauna, ceea ce trăiesc femeile în mod real.

Nilde Iotti

Viața și cariera

După încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Nilde Iotti a devenit unul dintre principalii organizatori ai sindicatului femeilor italiene, dominat de PCI. În 1945, când femeile au obținut drept de vot, Nilde Iotti a beneficiat de un sprijin considerabil în rândul electoratului feminin, iar în 1946 a fost aleasă în Adunarea Constituantă, în cadrul căreia a răspuns de redactarea secțiunii noi constituții republicane consacrate politicii familiale.

A luptat aprig pentru drepturile femeilor de-a lungul întregii sale cariere politice, sprijinind și militând cu succes pentru introducerea legislației privind divorțul și avortul în Italia, care au reprezentat priorități majore pentru mișcarea femeilor.

O viziune pentru Europa

Nilde Iotti a devenit membră a Parlamentului European în 1969. Prioritatea sa, în calitate de deputat european, a fost organizarea de alegeri deschise pentru Parlamentul European, prin care cetățenii europeni să își aleagă în mod direct reprezentanții. Ea considera că numai așa Parlamentul European va avea un mandat solid și credibilitatea necesară pentru a acționa în numele cetățenilor.

Eforturile sale și ale colegilor săi au fost recompensate în 1979, când s-au organizat primele alegeri directe pentru Parlamentul European. La puțin timp după aceea, s-a retras din Parlament după o activitate de 10 ani, perioadă în care a făcut parte și din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului. În 1997, a fost aleasă vicepreședinte al Consiliului Europei, o organizație care sprijină drepturile omului și include 47 de state membre.

Nilde Iotti during the European Parliament presidential election in 1979

Nilde Iotti în 1979, în timpul alegerilor pentru președintele Parlamentului European

Publicații

Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Nilde Iotti la proiectul european

Informații suplimentare