Ugrás a fő tartalomra

Nilde Iotti: az általános választójog élharcosa és az Olasz Köztársaság egyik alapítója

Emberibbé kell tennünk a munkavégzés idejét, a városi élet ütemét, az életritmust. A mindennapi élet tapasztalatait, a lét apró elemeit be kell építeni a politikába: arra kell késztetnünk mindenkit – politikusokat, minisztereket, közgazdászokat, helyi tisztviselőket –, hogy végre nézzenek szembe azzal, hogy milyen ténylegesen a nők élete.

Nilde Iotti

Közéleti szerepvállalás

A II. világháború végét követően Nilde Iotti az olasz kommunista párt irányítása alatt álló Olasz Nők Uniójának egyik fő szervezőjévé vált. 1945-ben a nők elnyerték a teljes választójogot, így Iotti jelentős támogatást tudhatott magáénak a női választók körében. 1946-ban bejutott az Alkotmányozó Gyűlésbe, ahol az új köztársasági alkotmány családpolitikai részének kidolgozásáért felelt.

Pályafutása során mindvégig elszántan küzdött a nők jogaiért. Síkra szállt a válást és abortuszt Olaszországban legalizáló törvények elfogadásáért, és erőfeszítései sikeresnek bizonyultak ezen a két – a nőjogi mozgalom tagjai számára igen fontos – területen.

Jövőkép Európa számára

Nilde Iotti 1969-ben az Európai Parlament képviselője lett. E szerepkörben fő feladatának a nyílt európai parlamenti választások előmozdítását tartotta, hogy az európai polgárok közvetlenül választhassák meg képviselőiket. Meggyőződése volt, hogy ez megkérdőjelezhetetlen legitimitást és hitelt adna az Európai Parlamentnek ahhoz, hogy a polgárok nevében fellépjen.

Nilde Iottinak és munkatársainak az erőfeszítéseit siker koronázta, és 1979-ben sor kerülhetett az első közvetlen európai választásokra. Nem sokkal később búcsút vett egy évtizedes képviselői pályafutásától, melynek során a Külügyi Bizottságban is szerepet vállalt. 1997-ben a 47 tagállamot számláló emberi jogi szervezet, az Európa Tanács alelnökévé választották.

Nilde Iotti during the European Parliament presidential election in 1979

Nilde Iotti az Európai Parlament 1979-es elnökválasztásán

Kiadványok

További információk Nilde Iotti életéről, munkásságáról és az európai integrációhoz való hozzájárulásáról

További információk